News Flash:

Iarna in Arctica

28 Februarie 2012
1382 Vizualizari | 0 Comentarii

Înfrângerile suferite au dus la concluzia ca Polul Nord poate fi cucerit, dar nu cu ajutorul navelor, ci mai curând, pe sanii cu ajutorul câinilor. Asa se explica de ce navigatorul englez William Edward Parry, împreuna cu 27 de colaboratori, a întreprins, in anul 1827, o astfel de expeditie polara pe sanii. Spre marea mirare a exploratorilor au aparut obstacole la care nu se asteptau: ziduri formate din ghetari îngramaditi unii peste altii, crapaturi adânci si - ce era mai surprinzator - terenul de sub picioare se misca, ghetarii pluteau in deriva, având directia nord - sud-vest, adica Groenlanda. Si totusi, facând eforturi supraomenesti, Parry reuseste sa ajunga pâna la 82°45' grade latitudine nordica.

În zadar însa oamenii înaintau spre nord. Miscarea în deriva a fost mai tare decât dârzenia lor. Cu mare amaraciune, Parry a trebuit sa se întoarca înfrânt.
Asaltul Arcticii continua totusi. In anul 1875 spre Polul Nord porneste cu succes pâna la 82°27' latitudine nordica o expeditie engleza condusa de G. Nares. Iarna aspra si prea timpurie ii forteaza pe calatori sa ramâna pe vaporul ''Alerth'' prins între gheturi. In vara urmatoare, expeditia ajunge cu greu pâna la 83°20' latitudine nordica, dar multi membri ai expeditiei se înbolnavesc de scorbut si mor. Dupa o lupta grea, echipajul scapa din acesta sinistra captivitate de gheata. In drum spe casa, Nares trimite din Irlanda o telegrama plina de pesimism : ''Polul Nord e inaccesibil'' !

Dar concluzia acesta nu dezarmeaza pe cercetatorii dornici sa ajunga la pol. În 1879, o expeditie americana condusa de locotenentul De Long se îndreapta spre nord pe vasul '' Jannette ''. De Long descopera doua insule ce au fost numite De Long si Jannette. În 1881, vasul ''Jannette'' se scufunda strivit de gheturi. Echipajul se salveaza cu greu. Porneste apoi cu sanii spre delta fluviului Lena pe jos. Putini participanti însa au supravietuit. De Long a fost gasit abia in primavara urmatoare. Urmele ultimului sau popas erau sinistre: trupurile chircite ale exploratorilor morti de foame si de frig in jurul unui foc stins, creioane, ultimele note scrise de De Long.


polul nord groenlanda parry asaltul arcticii scorbut
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

947 viz    0 com
916 viz    0 com
3462 viz    0 com
6802 viz    0 com
3688 viz    0 com
2643 viz    0 com
3214 viz    0 com
2919 viz    0 com

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1025 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017947 (s)

loading...