News Flash:

Moartea lui Amundsen

28 Februarie 2012
948 Vizualizari | 0 Comentarii

Polul Nord fusese atins, dar înca nu era cucerit; urma sa fie studiata regiunea polului si Arctica în întregime.
Daca ineea explorarii Arcticii cu ajutorul spargatorului de gheata apartine amiralului Makarov, cea a cercetarii ei din avion apartine lui Amundsen, care, împreuna cu inginerul american Lincon Ellsworth, a si realizat în 1925 primele probe. Dar cel dintâi a zburat deasupra Polului Nord ofiterul american Richard Evelyn Byrd (9 mai 1926), renumitul explorator de mai târziu al Antarcticii.

Curând dupa aceea, in mai 1928, desupra Polului Nord are loc marea catastrofa a dirijabilului ''Italia''. Expeditia purta numele lui Umberto Nobile. Un radio amator sovietic a prins întâmplator semnalele S.O.S, lansate de membrii expeditiei. El le-a comunicat la Moscova si în lumea întreaga a aflat de tragedia din Arctica. În cautarea naufragiatilor au plecat avioane, spargatoare de gheata, diferite expeditii. Si marele Amundsen a decolat pe un avion pilotat de francezul Gilbaud, cautându-l pe Nobile. Din nefericire, avionul a disparut fara urma.

Moartea lui Roald Amundsen, cel mai mare explorator polar, cuceritorul Polului Sud, primul om care a zburat din Europa în America, primul om care a strabatut Drumul Maritim de Nord-Vest, singurul navigator care a ocolit toate tarmurile oceanului arctic, a fost tot atât de impresionanta ca si viata sa.
O parte din membrii echipajului expeditiei conduse de Nobile au fost salvati in iulie 1928 de spargatorul de gheata sovietic ''Krassim''.
Sacrificiile mari ale exploratorilor temerari, dintre care multi si-au dat viata pentru stiinta, nu au fost zadarnice. Pe drumul faurit de ei au pornit noi expeditii.
Arctica, acest pustiu de gheata ce parea de neînvins, devine tot mai docila, mai supusa, nu rezista in fata asalturilor din ce în ce mai organizate, la care o supune omul înzestrat cu tehnica si stiinta secolului al 20-lea.


arctica amiralului makarov lincon ellsworth antarcticii moscova
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

916 viz    0 com
3463 viz    0 com
6804 viz    0 com
3691 viz    0 com
2644 viz    0 com
3216 viz    0 com
2921 viz    0 com
4761 viz    0 com

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0808 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017436 (s)

loading...