Actualitate

Terapie de ris cu Mircea Dinescu

Publicat: 20 mai 1999
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Terapie de ris cu Mircea Dinescu
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:2683;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Risul ultimilor vremuri are un iz amar. De aceea, nu-i de mirare ca unul dintre scriitorii acizi si, poate, de aceea, indragiti atit de mult de public – este vorba despre Mircea Dinescu – a fost asteptat cu nerabdare la intilnirea programata pentru lansarea volumului de versuri „Fluieraturi in biserica” si a celui de proza „Nelu Santinelu – caprar la Cotroceni”. Salonul de carte de la Casa Cartii, anume amenajat pentru astfel de manifestari, s-a dovedit neincapator pentru un public mai ales tinar, avid sa-l cunoasca si sa-l asculte pe virulentul critic al trecutului apropiat si al prezentului. Ca orice vedeta, dar poate nu din vina sa, ci din cauza programului incarcat si a „sefului de protocol” Dorin Popa (care, la un moment dat, i-a atras atentia lui Mircea Dinescu sa scurteze lectura din volumul sau de proza), oaspetele a intirziat 20 de minute, timp suficient pentru operatorii posturilor de televiziune sa-si pregateasca aparatele. Asteptarea nu a fost reclamata de nimeni, mai ales ca, dupa logosul amfitrionului, Irina Stratulat, a avut o scurta alocutiune (mai scurta, oricum, decit pe vremea cind era presedintele Consiliului Judetean) Liviu Antonesei. In interventia sa, acesta a spus: „Lumea l-a asteptat la Iasi ca pe un cal breaz, in sensul cel mai bun al cuvintului. Vine in fata noastra cu doua volume foarte diferite, foarte importante dupa parerea mea. Volumul de poezie „Fluieraturi in biserica” este ce-i mai bun in opera sa dupa 30 de ani de poezie. Nici nu-mi vine sa cred ca Dinescu are 30 de ani de cind a debutat. xNelu Santinelu – caprar la Cotrocenix este o carte care nu are replica in literatura romana contemporana. Ma intreb de ce este cel mai spectaculos personaj iubit de dupa ’89. Pentru ca este un scriitor foarte bun, dar nu cel mai bun scriitor din Romania; nimeni nu are popularitatea lui Dinescu si nu face atita scandal in jurul lui cum face Dinescu. Face orice cu limba romana”.
Ca sa demonstreze de ce este in stare, oaspetele s-a apucat sa citeasca 10-15 poezii, aparute si inainte si dupa ’89, si-a adus aminte ca a facut parte dintre disidenti, si a creat o atmosfera relaxanta prin citirea citorva dintre prozele sale scurte incluse in volumul „Nelu Santinelu”.
Intrucit „seful de protocol” Dorin Popa a grabit sfirsitul, Mircea Dinescu l-a ignorat si a acordat autografe zecilor de fani ai sai care asteptau disciplinati la rind.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu