• 07-02-2016 Locul unde femeile isi iau mai multi soti si traiesc toti impreuna - FOTO
• 07-02-2016 Casa Lily - Sighisoara
• 07-02-2016 Cu iahtul pe Marea Neagra, alternativa pentru Valea Prahovei. Cat te costa o plimbare pana in Delta Dunarii
• 07-02-2016 PROGNOZA METEO: cum va fi VREMEA la inceputul saptamanii
• 07-02-2016 Carnavalul de la Rio, amenintat de Zika. Femeile care planuiesc sa faca un copil, sfatuite sa evite saruturile cu necunoscuti
• 07-02-2016 A plecat cu doi barbati pe o plaja pustie, apoi i s-a intamplat ceva ingrozitor. Medicii au fost socati de ce au descoperit pe trupul tinerei
• 07-02-2016 Muzeul "Casa Barac", uitat de autoritati
• 07-02-2016 Carnavalul de la Rio de Janeiro este in toi
• 07-02-2016 Primavara aceasta se redeschide Palatul Culturii din Iasi
• 07-02-2016 Incidentul aviatic din Cluj. Ancheta CIAS: Motivele pentru care avionul Blue Air a iesit dupa pista
• 07-02-2016 Proiect spectaculos in Asia. Cea mai inalta cladire din lume va masura aproape 2 kilometri
• 07-02-2016 Turist accidentat in Bucegi, pe un traseu foarte dificil. Interventia salvatorilor va dura 10 ore
• 07-02-2016 E cel mai luxos avion privat din lume. Are sauna si este urias - FOTO/VIDEO
• 07-02-2016 Si-a filmat iubita, dar a trait un soc, cateva secunde mai tarziu. Reactia barbatului dupa ce femeia a fost la un pas sa fie trasnita de fulger - VIDEO
• 07-02-2016 Ce s-a intamplat cand aceasta tanara a vrut sa probeze niste haine intr-un magazin. Totul a fost filmat
Mica Publicitate
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme
Video Sport

Traditii si obiceiuri la romani de Intampinarea Domnului

 

Pe 2 februarie, cand biserica ortodoxa sarbatoreste Intampinarea Domnului, spiritualitatea populara pastreaza sarbatoarea numita Stretenie sau Ziua Ursului. Se considera ca in aceasta zi anotimpul rece se confrunta cu cel cald, sarbatoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a castiga bunavointa animalului salbatic, ei asezau pe potecile pe unde obisnuia sa treaca acesta, bucati de carne sau vase cu miere de albine.

Se considera ca puterea acestui animal era transferata asupra oamenilor, in special asupra copiilor, daca acestia se ungeau, in ziua de 2 aprilie, cu grasime de urs. De asemenea, pentru a fi puternici si caliti in viata, copiii firavi erau botezati cu numele de Ursu.

Bolnavii de "sperietoare" erau tratati in aceasta zi prin afumare cu par smuls dintr-o blana de urs iar, in satele pe unde se intampla sa treaca tiganii ursari, se obisnuia ca barbatii sa fie "calcati terapeutic" de catre ursii dresati.

Schimbarea anotimpurilor era pusa pe seama aparitiei sau disparitiei ursului, pe 2 aprilie, credinta intalnita nu numai la bucovineni ci si in intreg spatiul carpatic, in nordul Europei si chiar in unele zone din America.

Se credea ca, daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Dimpotriva, daca in ziua de Stretenie cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, prevestind slabirea frigului si apropierea primaverii.

De ziua ursului, in functie de starea vremii, batranii faceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevarat "grafic" al semanaturilor de primavara.

Ziua era considerata, pe alocuri, ca fiind si inceputul anului nou pomi-viticol. Prin livezi se purtau adevarate dialoguri intre pomicultori si pomi, iar pomii fructiferi fara rod in anul ce a trecut erau amenintati cu securea. Se credea ca in felul acesta, pomii vor fi determinati sa rodeasca, informeaza crestinortodox.ro

Legat de acest moment calendaristic, se mai credea ca Stretenia, sub infatisarea unei divinitati meteorologice feminine, trecea peste ape. Daca acestea nu erau inghetate, Stretenia facea un pod de gheata peste ele.


Urmareste TURISM.BZI.ro pe FACEBOOK.COM

loading...
Libertatea.ro
Realitatea.net

Video Stiri

Mica publicitate

Vezi toate anunturile | Adauga gratuit anuntul tau