Local

Ce-i sperie pe rromi

Publicat: 17 apr. 2005
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce-i sperie pe rromi
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:57448;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Fobiile rromilor sunt dintre cele mai diverse si mai exotice •Iepuri, pisici, strigoi si multe alte animale sau lucruri ingrozesc de moarte pe toti rromii •”Am avut si eu o mare problema cu pisicile, insa prin exercitiu am ajuns sa le tolerez prezenta”, declara Margareta Hochin, consilier in probleme de rromi la Prefectura Iasi

Daca unii oameni sunt ingroziti de serpi, altii de paianjeni sau unii de inaltime, rromii au fobie de animale si lucruri care sunt pentru oamenii obisnuiti banale. Deoarece provin din India, zona cu puternice traditii magice, rromii pastreaza o mostenire genetica care ii impinge spre credinta in magie, vrajitorie si superstitie. La radacina „rrom” inseamna mestesugar, om care are o indeletnicire, dar apoi, cand rromii au intrat in contact cu grecii, acestia i-au denumit „atiganos” (tigani), ceea ce inseamna om de care nu este bine sa te apropii. Tiganii, dupa cum au fost numiti de greci, au capatat aceasta denumire tot din cauza magiei si vrajitoriei pe care le foloseau adesea.

Sosoiul si pisica

Sosoiul este denumirea data de rromi iepurelui sau unei parti din iepure, coada acestuia. Rromii care au curaj sa vorbeasca despre acest subiect spun ca sosoiul este aducator de foarte mare ghinion. Expresia care inspaimanta pe toti rromii indiferent de clasa sociala din care fac parte este „Sosoi in bafta ta” sau expresii asemanatoare. „Cand mergeam in comuna Ciurea si aminteam de sosoi, fugeau toti rromii si se ascundeau”, declara un agent de politie care cunoaste bine obiceiurile rromilor. Orice obiect care seamana cu coada de iepure sau cu o bucata de blana de iepure pune rromii intr-o situatie de criza, iar fiecare dintre acestia stie ca nu este bine sa intre sub ghinionul adus de acest animal. Multi dintre rromi daca vad un iepure considera ca sunt ghinionisti toata ziua si nu mai fac nimic. Animalul care pentru multi oameni simbolizeaza linistea sau delicatetea, pisica, este pentru rromi o adevarata problema existentiala. „Nu exista nici o pisica pe langa casele locuite de rromi. Fiecare dintre ei stie ca pisica este malefica. Pisicile sunt perverse si toti stiu ca nu este bine sa aiba astfel de animale pe langa casa pentru a nu se molipsi casa de energia negativa emanata de pisica. Eu am incercat sa-mi educ aceasta repulsie, iar pana la urma am ajuns sa le tolerez prezenta”, a declarat Margareta Hochin, consilier in probleme de rromi la Prefectura Iasi. Daca o pisica neagra este vazuta de catre o femeie sau un barbat rrom, acestia nu mai vorbesc cu nimeni in acea zi, deoarece considera ca este vorba de o vraja, de un blestem care a fost pus asupra lor.

Intunericul, cadavrele

Desi multi oamenii au frica de intuneric, rromii au o fobie puternica fata de intuneric, chiar la varste inaintate. Deoarece noaptea sau intunericul este apropiat in constiinta rromilor de culoarea neagra, acestia sunt foarte superstitiosi in ceea ce priveste intunericul. Ghinion foarte mare este si pentru cel care viseaza, deoarece acesta viseaza in intuneric, iar acest vis nu poate aduce nimic bun. „Cand era noapte afara nu gaseam nici un rrom din Ciurea in afara casei. Daca ii chemam afara, acestia aprindeau toate becurile pe care le aveau sau ma chemau sa intru in casa, unde era lumina”, a declarat un agent de politie care stie obiceiurile rromilor. In cimitirul din comuna Ciurea este inmormantat un singur rrom. Acest lucru nu inseamna ca acestia nu mor, ci doar ca rromilor le este foarte frica de cadavre. „De fiecare data cand moare cineva este o drama teribila pentru intreaga comunitate. Drama nu este din cauza ca persoana a murit si nu mai este, ci din cauza ca rromii au de transportat un cadavru. Nici unul dintre ei nu atinge cadavre pentru ca ii este frica de strigoii care ar putea iesi din cadavru. Cand moare cineva din comunitatea lor, rromii nu vorbesc cu familia mortului un an de zile”, a declarat un agent al Politiei de Proximitate din Iasi. Familia celui care a decedat poarta doliu prin lasarea parului si a barbii sa creasca.

Divortul

Rromii se casatoresc la varste foarte fragede, cu parteneri care sunt stabiliti cu mult timp inainte de catre parinti. Casatoriile normale sunt intre varstele de 12-13 ani. Desi rromii nu obisnuiesc sa se desparta, femeile care divorteaza de barbat nu mai au voie sa mai vada mireasa niciodata. Femeia despartita nu poate participa la nunta si nici nu poate vorbi despre acest subiect deoarece aduce ghinion celei care intra in casatorie.

„Rromii reprezinta o minoritate etnica care a conservat cel mai bine elemente de cultura arhaica. Toate lucrurile si animalele magice din vechime s-au pastrat vii in folclorul rromilor. Din cauza desacralizarii, aceste lucruri magice au ajuns la nivelul de fobie pentru reprezentantii etniei rrome. In manifestarea rromilor se pot observa si elemente precrestine precum vrajile, animalele magice sau cantece. Din ritualurile divinatorii din epoca precrestina, in perioada contemporana au ajuns numai franturi de ritual si o parere deformata despre realitate. Fobiile rromilor reprezinta o falsa imagine a realitatii”, a declarat sociologul Nicu Gavriluta.
Cezar ELISEI

Adauga un comentariu