News Flash:

10 civilizatii care au disparut misterios in istorie

26 Iulie 2012
2776 Vizualizari | 0 Comentarii
Civilizatia Maya
Numeroase civilizatii din istorie au disparut in circumstante misterioase, pe care oamenii de stiinta nu le-au putut descifra nici pana astazi. Astfel, dintre societatile pierdute in negura vremii enumeram: civilizatiile Maya, a Vaii Indusului sau cea din Insula Pastelui.

Exista dovezi istorice din urma cu sute de ani ale exploratorilor, care au descoperit temple uriase in jungle sau locuri pline de comori, unde altadata se inaltau mari palate, potrivit io9.

Maya

Maya este probabil exemplul clasic al unei civilizatii care a fost pierduta complet, iar monumentele, orasele si drumurile sale au fost inghitite de jungla din America Centrala. Locuitorii sai s-au imprastiat in sate de mici dimensiuni.

Desi limba si traditiile culturii Maya au supravietuit in continuare pana in ziua de astazi, apogeul civilizatiei s-a petrecut in timpul primului mileniu d.Hr., atunci cand marile realizari arhitecturale si proiectele din domeniul agricol au acoperit o regiune vasta din peninsula Yucatan - o zona ce se intinde din Mexic pana in Guatemala si Belize.

Una dintre cele mai mari civilizatii mesoamericane, Maya, a folosit scrierea, matematica si un calendar minutios. Proiecte sofisticate au dus la construirea piramidelor si a fermelor terasate.

Valea Indusului

Una dintre cele mai mari civilizatii ale lumii antice se numeste civilizatia Indusului sau Harappa. Cu mii de ani in urma ea a numarat 5 milioane de oameni, aproape 10% din populatia lumii de la acea vreme.

Civilizatia Indusului a trait intr-o regiune ce cuprinde zone din India, Pakistan, Iran si Afganistanul de astazi. Aceasta civilizatie antica a suferit schimbari graduale in urma precipitatiilor, care au facut sa existe dificultati in a asigura hrana pentru populatia numeroasa.

Insula Pastelui

Oamenii din Insula Pastelui reprezinta o alta civilizatie clasica "pierduta", care a ramas faimoasa datorita enormelor si enigmaticelor statui, denumite Moai, aliniate de-a lungul coastei.

Cum a disparut aceasta civilizatie infloritoare polineziana dupa secole in care au construit monumente imense si au navigat sute kilometri pe apele oceanului, de pe o insula pe alta?

Multi oamenii de stiinta cred ca locuitorii au fost extrem de ingeniosi, dar metodele lor nu erau durabile. De-a lungul timpului, ei s-au stabilit in Insula Pastelui intre 700 si 1200 d.Hr. si au folosit toti copacii de pe insula si resursele agricole, iar apoi au fost nevoiti sa se mute in alta parte.

Catalhoyuk

Catalhoyuk este numit adesea cel mai vechi oras din lume, care a facut parte dintr-o mare civilizatie ce a prosperat acum 7.000-9.000 de ani, in partea centrala si de sud a Turciei.

Ceea ce este interesant este faptul ca structura orasului este destul de diferita fata de cele mai multe orase. Acesta nu avea drumuri si era construit ca un fel de stup, avand case construite una langa alta, iar intrarile in ele se faceau prin niste gauri in acoperis.

Civilizatia a fost una de dinaintea Epocii fierului, dar a lasat in urma dovezi ale unei societati sofisticate, plina de arta si de ritualuri publice. De ce au abandonat oamenii orasul? Deocamdata acest lcuru ramane necunoscut.

Cahokia

Cu mult timp inainte ca europenii sa ajunga in America de Nord a existat un mare oras inconjurat de piramide si de o structura asemanatoare celei de la Stonehenge. Ramasitele orasului sunt vizibile astazi in Illinois, Statele Unite si poarta numele de Cahokia.

Orasul a ajuns la mai mult de 40.000 de locuitori, fiind populat intre anii 600 si 1.400 d.Hr. El se intindea pe mai mult de 15 kilometri patrati si cuprindea aproape o suta de movile de pamant.

Nu se stie sigur ce anume a dus la abandonarea orasului de catre locuitorii sai incepand cu anul 1.200. Arheologii considera ca orasul a fost parasit in din cauza bolilor si a foametei.

Gobekli Tepe

Una dintre cele mai tainice structuri umane descoperite vreodata a fost construita la Gobekli Tepe in anul 10.000 i.Hr. in Turcia de astazi. O serie de constructii circulare sau monoliti, care contineau sculpturi ce evocau animale a reprezentat un fel de templu pentru triburile nomade din zona.

Nu a fost o resedinta permanenta, desi este posibil ca mai multi preoti sa fi locuit acolo pe parcursul anului. Aceasta a fost prima structura construita de oameni descoperita pana acum si a insemnat probabil punctul culminant al civilizatiei locale mesopotamiene din epoca sa.

Angkor

Majoritatea oamenilor nu au auzit de tempul Angkor Wat din Cambogia. El a fost doar o mica parte a unei civilizatii urbane imense din timpul Imperiului Khmer, ce s-a numit Angkor. Orasul a inflorit in timpul Evului Mediu, intre anii 1000-1200 d.Hr. si a numarat un milion de persoane.

Exista o multime de motive care s-au vehiculat in legatura cu disparitia civilizatiei Angkor: un razboi sau dezastre naturale. Acum, cea mai mare parte din oras se afla in jungla.

Acesta a insemnat o minune a arhitecturii si culturii hinduse, iar asezarea urbana a ramas misterioasa deoarece inca nu se stie exact cati locuitori au locuit acolo.

Muntele Turquoise

Desi nu orice monument reprezinta o civilizatie pierduta, cazul Minaretului de la Jam este o exceptie. Acesta este o superba realizare arhitecturala medievala, construita in anul 1.100 si care facea parte dintr-un oras din Afganistan.

Vestigiile arheologice arata ca in zona au existat mai multe religii, populatia fiind formata din evrei, crestini si musulmani, ce traia intr-o armonie de sute de ani. Este posibil ca acest Minaret sa fi fost capitala medievala a Afganistanului, numita Muntele Turquoise.

Niya

Acum este un loc pustiu din desertul Taklamakan din provincia Xinjiang, China. Cu 1.600 de ani in urma, Niya era un oras prosper aflat intr-o oaza de-a lungul faimosului Drum al Matasii.

Intr-un anumit sens, Niya este o relicva a unei civilizatii pierdute care se intindea pe traseul comercial, care lega China cu Asia Centrala, Africa si Europa. Multe oameni au calatorit pe Drumul Matasii, precum negustori, pelerini religiosi si oameni de stiinta.

Nabta Playa

Intre 7.000 si 6.500 i.Hr. o comunitate urbana incredibila a aparut in desertul Sahara din Egipt. Arheologii considera ca populatia de la Nabta Playa a fost precursoarea civilizatiei aparute in marile orase de pe Nil, cateva mii de ani mai tarziu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

maya valea indusului insula pastelui catalhoyuk cahokia gobekli tepe
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1080 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013266 (s)