News Flash:

Academia Romana - Bucuresti

2 Noiembrie 2012
3028 Vizualizari | 0 Comentarii
Academia Romana

Cel mai inalt for de stiinta si de cultura din Romania, Academia Romana a fost fondata la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literara Romana, devenita in 1879 Academia Romana.

Primul presedinte al Societatii Academice Romane a fost Ion Heliade Radulescu (pana la 1 august 1870). Institutia nou fondata a fost pentru inceput o societate nationala enciclopedica. Ea a devenit reprezentativa pentru spiritualitatea romana, reunind oameni de cultura din tara si apoi din intreaga lume. La 30 martie 1879, printr-o lege speciala, Societatea Academica Romana a fost decretata institutie nationala cu numele de Academia Romana, functionand ca for al moralitatii si independentei stiintifice. Preocuparile sale s-au extins in domeniul artelor, literelor si stiintei. De atunci, Academia Romana functioneaza ca forum national recunoscut al cercetarii stiintifice, literare si de creatie artistica. Din 9 iunie 1948, prin Decretul nr.76, Academia Romana s-a transformat in Academia Republicii Populare Romane. Concomitent, au fost indepartati peste 100 de membri. Ulterior, institutia s-a transformat in Academia Republicii Socialiste Romania. In perioada 1948-1989, in timpul dictaturii comuniste, decernarea titlului de membru al Academiei a fost instrumentalizata politic, iar criteriul eruditiei stiintifice a fost completat si nu rareori inlocuit cu cel al "originii sanatoase" sau al "meritelor de partid". Dupa 1990, cand in Romania s-a reinstaurat democratia, Academia si-a recapatat numele de Academia Romana si a redevenit o institutie care activeaza pe baze democratice.

Academii, in sensul vechi al cuvantului, fusesera infiintate inca din secolul al XVI-lea, atat in Tara Romaneasca (la Bucuresti, circa 1689) cat si in Moldova (Iasi, 1707), care mai tarziu s-au transformat in primele universitati romanesti. Premergator aparitiei Academiei Romane, s-au infiintat mai multe societati culturale, precum cele de la Brasov (1821), Bucuresti (1844), Sibiu (1881), Cernauti (1862). Succesorii lor au incurajat ideea infiintarii unui institut central care sa reuneasca cele mai importante personalitati culturale ale Romaniei, dupa modelul academiilor occidentale. Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 si programul amplu de reforme care i-a urmat au creat conditiile necesare pentru punerea in practica a ideii infiintarii. Intelectualii romani isi dadeau seama ca unitatea politica nu era posibila fara o unitate culturala. Cele mai reprezentative lucrari academice sunt: Dictionarul limbii romane, Dictionarul explicativ al limbii romane, Dictionarul general al literaturii romane, Micul dictionar academic si Tratatul de istoria romanilor, Academia Romana avand 181 de membri activi alesi pe viata.

In anul 2001, doua dintre institutele Academiei Romane au fost recunoscute de Comunitatea Europeana ca institute de excelenta. Conform statutului actual, un mandat de presedinte are durata de patru ani, iar o persoana nu poate detine functia de presedinte pentru mai mult de doua mandate. Biroul Prezidiului Academiei Romane este format din sase academicieni, din presedintele Academiei Romane, cei patru vicepresedinti si din secretarul general.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

academia romana dupa 1990 academii tara romaneasca lucrari academice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1832 viz    0 com
1967 viz    0 com
2388 viz    0 com
2011 viz    0 com
982 viz    0 com
1110 viz    0 com
2329 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1304 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020630 (s)