News Flash:

Alpinistii clujeni au cucerit Himalaya

7 Noiembrie 2011
956 Vizualizari | 0 Comentarii
Cei trei clujeni cu vârste cuprinse între 20 şi 28 de ani şi-au început expediţia în 16 august şi au revenit în ţară vinerea trecută. "Expediţia a fost una solicitantă şi de aventură. Am reuşit trei premiere româneşti pentru că am escaladat vârfurile Naya Kanga, de 5.844 m, Labouche Est, de 6.064 m, şi Kusum Kanguru, de 6.367 m, din Munţii Himalaya. Sunt trei vârfuri pe care le-am abordat pe nişte rute mai tehnice, diferite de rutele normale. Am încercat o ascensiune într-un stil alpin, care este stilul cel mai curat în alpinism ( un stil în care alpiniştii nu se aclimatizează şi au o ascensiune cât mai rapidă - n. red.)", a povestit Vlad Căpuşan, în vârstă de 21 de ani. Tinerii s-au confruntat cu mai multe probleme de sănătate pe parcursul expediţiei.

"Noi am încercat abordarea unor rute tehnice şi destul de dificile. Primul vârf a fost Naya Kanga şi este un vârf foarte complex, dintr-o zonă în care clima se schimbă foarte rapid. Am înaintat spre tabăra de bază timp de 10 zile, iar pe un vârf din apropiere am făcut o mică aclimatizare şi am început ascensiunea. Am avut trei tentative ca să ajungem pe Naya Kanga. Prima dată, ruta nu a fost una foarte bună pentru că în zonă erau multe avalanşe. Ulterior, am încercat să urcăm în formulă completă, însă n-am reuşit, iar la a treia tentativă era totul sau nimic pentru că în tabăra de bază nu mai aveam mâncare. Am reuşit să ajung pe vârf în 15 septembrie împreună cu Lea", a povestit tânărul. Cei trei clujeni au fost nevoiţi să îndure, de-a lungul expediţiei, temperaturi care au ajuns chiar şi la minus 50 de grade.

Escaladarea pe ultimul vârf şi cel mai înalt, Kusum Kanguru, a fost şi cea mai dificilă. Primul care a abandonat ascensiunea a fost Joco Biro, căruia mai întâi i-au îngheţat bocancii, iar apoi a avut probleme cu rinichii. Nici Lea Urs nu a reuşit să escaladeze ultimul vârf din cauza problemelor de sănătate, Vlad fiind nevoit să urce singur pe vârful de 6.367 m. "Pe vârful Kusum Kanguru au urcat doar şapte echipe până acum, iar traseul până acolo este destul de periculos. Am folosit cea mai multă logistică pentru ultima expediţie şi am avut cu noi 700 de kilograme de echipament, am avut un şerpaş cu noi şi peste 150 de kilograme de mâncare cu noi. Am avut probleme cu echipa de şerpaşi, care nu au mai ţinut cont de ordinele noastre", a povestit tânărul.

Cel mai dificil a fost pentru Vlad să escaladeze ultimul vârf. Acesta a reuşit să urce împreună cu Lea până în apropierea vârfului, iar din cauza frigului şi-au încropit un adăpost întocmai ca eschimoşii. "Am decis să facem un iglu în zăpadă, unde să ne putem adăposti până a doua zi. Am decis să urc singur pentru că Lea se simţea rău şi voma. Cel mai greu moment al expediţiei a fost noaptea de dinaintea ultimului vârf, în care m-am luptat cu mine însumi ca să îmi fac curaj şi să îmi depăşesc limitele deoarece coechipierii mei reprezintă salvarea", a adăugat Vlad. Bugetul expediţiei a fost de 25.000 de dolari, bani obţinuţi din sponsorizări.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

labouche est kusum kanguru naya kanga
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013821 (s)