News Flash:

ANAF, anunt de ultima ora despre haosul fiscal de la sfarsitul lunii

11 Ianuarie 2018
438 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7142 RON (0.0000)
USD: 4.1491 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Bombardat de informatiile referitoare la un potential haos ce se va crea la sfarsitul lunii ianuarie, ca urmare a numarului foarte mare de contribuabili ce vor veni sa depuna formularul 600, in vederea determinarii contributiei de asigurari sociale (CAS) si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), ANAF a reactionat, marti seara, printr-un comunicat in care spune ca poate gestiona situatia

In urma evaluarii realizata la nivelul ANAF, a rezultat ca un numar estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligatia de a depune, pana la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 in vederea determinarii contributiei de asigurari sociale (CAS) si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS). Prin comparatie, in anul 2017, numai in cazul formularului 200 ”Declaratie privind veniturile realizate in Romania”, ANAF a procesat documentele aferente depuse de 515.845 de contribuabili, se spune in comunicatul ANAF.

De la 1 ianuarie 2018, in cazul contribuabililor persoane fizice, care in anul fiscal precedent au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, CAS si CASS se datoreaza astfel: - CAS doar pentru venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele in anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei); - CASS se datoreaza doar de catre persoanele care au realizat venituri in anul fiscal precedent, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

De la 1 ianuarie 2018, indiferent de numarul activitatilor desfasurate si de nivelul venitului realizat, cand acesta este cel putin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datoreaza la un venit ales cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara (1.900 lei in anul 2018), iar CASS (10%) se datoreaza la salariul de baza minim brut pe tara.

Formularul 600 se depune doar de catre persoanele care realizeaza venituri cel putin egale cu plafoanele minime mentionate.

Persoanele fizice care obtin venituri sub plafon nu au obligatia depunerii declaratiei, dar pot opta pentru depunerea acesteia in vederea asigurarii in sistemele sociale.

Stabilirea termenului de 31 ianuarie pentru depunerea Formularului 600 are in vedere continuitatea contributivitatii persoanelor fizice in sistemul de asigurari de pensii si de sanatate.

La nivelul ANAF au fost dispuse toate masurile organizatorice necesare in vederea asigurarii realizarii procesului de depunere si prelucrare facila si rapida a formularului 600. In acest sens, contribuabilii au la dispozitie si posibilitatea transmiterii acestui formular fara a se deplasa la sediile ANAF, prin posta cu confirmare de primire, urmand ca, incepand din 1 Agentia Nationala de Administrare Fiscala Serviciul de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE Str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti, CP 050741 Tel : 021/ 387.1000/1105 Email: presa •anaf.ro www.anaf.ro data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 sa poata fi transmis si in format electronic, de pe portalul www.anaf.ro. In contextul celor prezentate, ne exprimam surprinderea ca persoane care au detinut functii de conducere in domeniul fiscal, au propagat in spatiul public, in mod intentionat si repetat, informatii care denatureaza realitatea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, urmarindu-se in acest fel destabilizarea acesteia, cauzandu-se astfel deformarea perceptiei publice asupra activitatii de colectare a veniturilor bugetului de stat. De asemenea, exprimam surprindere fata de modul in care unii reprezentanti media preiau informatii false in spatiul public si le prezinta fara a le verifica. ANAF isi exprima inca o data disponibilitatea de a oferi relatii si lamuriri tuturor reprezentantilor media pentru a asigura o corecta informare a opiniei publice si pentru a consolida increderea contribuabililor in autoritatea fiscala.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

informatiile referitoare potential haos ianuarie contribuabili
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1083 (s) | 34 queries | Mysql time :0.035470 (s)