News Flash:

Ansamblu Monumental de la Targu Jiu - FOTO

17 Decembrie 2011
2118 Vizualizari | 0 Comentarii
Masa Tacerii

Faimosul ansamblu monumental de la Târgu Jiu, realizat de Constantin Brâncuşi, continuă să ne fascineze. Mesajul rămâne o enigmă ce se cere încă dezlegată. Nu întâmplător, însuşi marele sculptor afirma: „Nu ştiţi ce vă las eu vouă aici…” Geofizicianul Ştefan Sgandar s-a aplecat cu mare pasiune asupra operei de pe malul Jiului. El consideră că, pentru o interpretare corectă, cele patru elemente ale ansamblului monumental nu trebuie despărţite.Creaţia simbolizează o Spadă uriaşă, imagine – pe de altă parte – extrem de apropiată de aceea a Crucii, altă posibilă cale de analiză, urmată riguros de geofizicianul român. „Calea Eroilor”, privită de la est la vest sub un unghi de 45°, ia într-adevăr chipul unei spade uriaşe: mânerul de 121 metri şi lama de 1154 metri. Reducând dimensiunile la scara 1:650, Sgandar constată că rezultă o „spadă, pentru două mâini” normală.

Ea are orientarea precisă vest-est, începând cu capul de mâner figurat de „Masa tăcerii” (ornamentat cu 12 pietre preţioase – scaunele în formă de clepsidre, care ar putea simboliza cele 12 zodii). „Poarta sărutului”, următoarea piesă, este garda Spadei, apoi, „Calea Eroilor” devine lama, având „gravată pe ea Crucea creştină (de pe turla Bisericii aflate oe axul celor trei sculpturi). „Coloana nesfârşită”, vârful uriaşei Spade, parcă se rupe din plan pe verticală, Indreptându-se spre Cer, reprezentând stilizat florile de lotus suprapuse în mâna artistului, pentru a duce sufletele celor căzuţi sub tăişul armei spre nemurire.

Există însă şi o explicaţie mult mai profundă, care face trimitere la contactul lui Brâncuşi cu gândirea, civilizaţia şi practicile ezoterice din îndepărtata Indie. Reluând analiza din această perspectivă, Sgandar vede în capul mânerului Spadei un „dat” al ursitei, ornat cu zodii, iar „Masa” reprezintă Soarele înconjurat de cele 12 scaune – „tot atâtea posibilităţi de scurgere a timpului de la Facere, în care matricea existenţei fiecărei făpturi e înscrisă într-o derulare încă dinspre începuturi”. Mânerul Spadei megalitice ar fi drumul războinicilor, care duce la tăiş: spre existenţă sau spre neexistenţă, după cum îi e dat fiecăruia. Apoi, cei răpuşi de moarte trebuie să treacă de garda figurată prin „Poarta sărutului”, care însă capătă conotaţia de sărut al morţii, fiind stăpânită de zeiţa Kali. Mai departe, Crucea de pe turla bisericii ar putea fi totodată străvechiul simbol indian al Soarelui – aici, lumina-calauză pentru cei morţi, pe ultimul lor drum. La capăt, „Coloana” reprezintă însuşi Spiritul, întregul ansamblu reprezentând „o invizibilă procesiune a sufletelor eroilor, în drumul către înălţarea la Cer” (Barbu Brezianu).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

calea eroilor masa coloana barbu brezianu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0991 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013154 (s)