News Flash:

Anunt important de la Guvern pentru un milion de romani

15 Martie 2018
449 Vizualizari | 0 Comentarii

Guvernul Dancila a aprobat proiectul de ordonanta de urgenta de modificare a Codului fiscal astfel incat sa fie clarificata situatia a aproape un milion de contribuabili care obtin venituri din activitati independente. Este vorba de situatia creata de controversata Declaratie 600, al carei termen de depunere a fost amanat pana pe 15 aprilie, dar fara a fi modificat si primul termen de plata, care a ramas 25 martie.

„Aceasta ordonanta de urgenta schimba fundamental acest mecanism. Trecem de la un sistem cu sapte declaratii pentru persoanele fizice la o singura declaratie, unica”, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de Guvern.

Ministrul a precizat ca nu plata nu se mai face in patru transe, anticipate, ci o singura data.

„Asta inseamna ca fiecare contribuabil are la dispozitia sa acele sume pe care ar fi trebuit sa le plateasca statului, nu se mai creaza blocaje”, a mai spus Teodorovici.

„Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii sa depuna aceasta declaratie unica in sistemul online si pentru acest lucru acordam o reducere de 5% a obligatiilor de plata fata de stat - impozit pe venit, CAS si CASS. Mai mult, daca se face o plata anticipata pentru veniturile estimate in anul in curs, pana la final de an, pana pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea in total 10% reducere pentru obligatiile fata de stat, daca depune online si plata e anticipata”, a precizat ministrul de Finante.

-----

„Inca inainte de preluarea mandatului, am promis ca Declaratia 600 va disparea, am cerut o noua reglementare sa vina in sprijinul contribuabilului prin simplificare si justificare rationala a procedurilor. Astazi, vom adopta ordonanta prin care vom introduce noua reglementare de plata a impozitului pe venit, CAS si CASS”, a declarat premierul Viorica Dancila in debutul sedintei de Guvern.

„Noul formular se va depune o data pe an, iar termenul de depunere pentru anul acesta este de 15 iulie, plata contributiilor poate fi efectuata pana pe 31 martie 2019”, a mai spus premierul.

Ordonanta mai prevede ca impozitul pe venit va fi platit la venitul estimat.

„Practic, cetatenii vor avea mai putin timp de petrecut pentru a-si indeplini obligatiile fiscale, iar ANAF va putea lucra mai repede, mai bine si cu costuri mai mici pentru a procesa declaratiile si a emite deciziile de impunere”, a mai declarat Dancila.

In forma ordonantei pusa in dezbatere de Ministerul de Finante, Declaratia unica ar uni sapte declaratii: D200, D201, D220, D221, D600, D604 si D605.

Potrivit ministerului condus de Eugen Teodorovici, numarul estimat de contribuabili care vor depune Declaratia unica este de 964.166.

Persoanele fizice vor depune anul acesta un singur formular privind veniturile realizate, iar de la 31 martie 2019 acest lucru se va putea face exclusiv online, potrivit documentului Ministerului Finantelor Publice (MFP).

In ceea ce priveste platile pe care o persoana trebuie sa le faca in urma estimarii veniturilor, acestea pot fi oricate ca numar sau valori pana la data de 31 martie a anului urmator veniturilor.

Pentru anul in curs, formularul unic va putea fi depus pe suport de hartie pana pe 15 mai. Din urmatoarea zi, acest lucru se va putea face si online.

„Pentru anul 2018 se afla in analiza posibilitatea introducerii unui sistem de bonificatii pentru contribuabilii care achita anticipat obligatiile fiscale datorate. Daca declaratia se depune prin Spatiul Virtual Privat, bonificatia este de 10% daca suma este achitata integral pana la 15 iulie 2018. De asemenea, se acorda o bonificatie de 5%, daca obligatiile fiscale sunt achitate integral pana la 30 septembrie”, se arata in document.

Daca declaratia se depune pe suport de hartie si se platesc obligatiile pana la 15 iulie, bonificatia este de 5% si de 2% pana la 30 septembrie, mentioneaza MFP.

Conform sursei citate, calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate nu este conditionata de plata unor contributii la anumite termene.

In anul 2018, pana la termenul de depunere a declaratiei unice, respectiv 15 iulie 2018, se reglementeaza ca persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente isi pastreaza calitatea de asigurat, astfel incat sa beneficieze in continuare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

schimba fundamental mecanism declaratii persoanele fizice declaratie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023045 (s)