News Flash:

Tot ce trebuie sa stii despre "boala mainilor murdare", inamicul sezonului estival

21 Iunie 2018
358 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6890 RON (+0.0060)
USD: 4.1126 RON (+0.0063)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Cazurile de enterocolita sunt mult mai frecvente pe perioada sezonului estival, iar asta deoarece mancarurile se altereaza mai rapid din cauza caldurii. Iti spunem mai jos ce este bine sa mananci in caz de enterocolita!

Enterocolita mai este denumita si „boala mainilor murdare“, dar poate fi cauzata si de alimentele alterate. Apare in urma infectiei cu bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziti si se poate transmite de la o persoana la alta. Se manifesta prin diaree, stare de voma, crampe abdominale, febra, dureri musculare si stare generala de rau.

Boala apare in urma prepararii termice necorespunzatoare a alimentelor sau a consumului de apa contaminata. Din cauza episoadelor de voma si de diaree se poate ajunge la deshidratare, care duce la dezechilibre hidro-electrolitice. In cazul sugarilor, a batranilor sau a persoanelor care sufera de boli cronice, aceste dezechilibre sunt periculoase, deoarece pot pune viata in pericol.

Nu uita sa te hidratezi corespunzator

Principalul pericol in prima zi este deshidratarea. De aceea, este recomandata hidratarea organismului. Se poate bea ceai de menta neindulcit, apa minerala sau plata si suc de morcovi proaspat stors. Astfel se corecteaza pierderea de lichide si de electroliti. In plus, in lichidele consumate se pot adauga saruri speciale, disponibile in farmacii. Bauturile se consuma cu inghitituri mici, la intervale de 10 minute.

In cazul enterocolitei provocate de virusuri este contraindicat tratamentul cu antibiotic.

Supele de legume si orezul fiert sunt indicate

A doua zi, cand episoade de voma au incetat, se pot introduce alimentele solide, dar care sa nu suprasolicite stomacul. Sunt recomandate supele de legume, orez fiert simplu, branza proaspata de vaci, mar copt, banana, paine prajita si carne fiarta sau la gratar. Sunt interzise alimentele greu de digerat, cum sunt prajelile, dulciurile, fructele si legumele crude, supele cu carne, branzeturile grase, sucurile din fructe si lactatele.

Diversifica meniul din a 3-a zi de la disparitia simptomelor

In a treia si a patra zi, meniul poate fi diversificat cu paste fainoase cu branza la cuptor. De abia la 2-3 zile dupa disparitia tuturor simptomelor se poate reveni la regimul alimentar normal, format din fructe, legume, lactate si supe ori ciorbe de carne.

Sfaturi pentru prevenirea enterocolitei

Spalarea mainilor cu apa si sapun dupa fiecare utilizare a toaletei.

Preparea termica corespunzatoare a alimentelor, indeosebi carnea si ouale.

Pastrarea in conditii optime, la rece, a alimentelor imediat dupa ce au fost preparate.

Consumul apei doar din surse sigure.

Dr. Theodor Voiosu, medic specialist gastroenterologie, Medicover, Bucuresti

Meniul copiilor trebuie ales cu mai mare prudenta decat al adultilor, dar principiile sunt practic similare. Este importanta prevenirea deshidratarii copiilor (aport corespunzator de apa si saruri, eventual chiar solutii dedicate de rehidratare). Cel mai important aspect este ca, de obicei, nu trebuie intrerupta alimentatia (inclusiv alaptatul), chiar daca aparent diareea persista.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

enterocolita boala mainilor murdare alimentele alterate bacterii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1085 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022011 (s)