News Flash:

Barajul Floroiu - Cluj

11 Noiembrie 2011
4041 Vizualizari | 0 Comentarii
Barajul Floroiu

Barajul Floroiu se afla in aval de confluenta raului Dragan cu Sebesel, valea stramta prezentand conditii optime de inscriere a unui baraj in arc din beton. Lacul de acumulare, cu o suprafata de 293 ha la nivelul normal de retentie se dezvolta pe cele doua vai care formeaza un bazin de receptie de 153 km², din care se colecteaza un debitul mediu multianual, in sectiunea barajului, de 5,3 m³/s. Barajul Dragan are o pronuntata curbura in plan vertical, cu o puternica lansare spre amonte in zona inferioara si o plonjare spre aval in zona coronamentului.

Barajul a fost proiectat pentru un debit cu asigurarea de 1% de 275 m³/s si cu asigurare de 0,1% de 455 m³/s. Descarcatorul de ape mari este format din 5 deschideri deversante cu profil eliptic amplasate in deschiderile centrale, care pot tranzita 610 m³/s. Cota crestei deversorului se gaseste la 2m deasupra nivelului normal de retentie.

In conditiile unei roci foarte putin permiabile si omogene, voalul de etansare a fost destinat mai mult realizarii unei distributii a presiunilor pe roca de fundatie. A fost in schimb mai dezvoltat un sistem de drenaj constand dintr-un sir de foraje date din galeria perimetrala si un sistem la piciorul aval al barajului. Barajul ofera o priveliste superba celor care se aventureaza pana la limita judetelor Bihor-Cluj.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

barajul floroiu suprafata curbura descarcatorul priveliste
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0740 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012237 (s)