News Flash:

Barsana, Manastirea ramasa fara maici timp de 200 de ani

8 Decembrie 2011
1177 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe Valea Izei din Maramures, la iesirea din localitatea Barsana, rasare pe un deal o constructie monumentala din lemn de stejar, care domina inaltimile. Este Manastirea Barsana, cea mai inalta constructie de lemn din lume la vremea ei, avand 57 de metri.

In incinta manastirii totul este maramuresean: poarta de lemn sculptata cu motive tipice, acoperisurile joase si tuguiate, sindrila din lemn de brad cu coif prelung, cunoscut sub numele de "coada de randunica".

Scurt istoric al Manastirii Barsana

Sapaturile arheologice au descoperit in zona, asezari din epoca fierului timpuriu, Hallstatt. Se stie ca in anul 1326 a fost pomenita in scris mosia Barsana, iar in anul 1405 este pomenita si Manastirea Barsana in hrisoave. In 1720 a fost construita o noua biserica din lemn, care a servit slujbelor de la manastire pana in 1792, cand manastirea a fost desfiintata. Putin dupa anul 1800, satenii au vrut sa aiba biserica in mijlocul satului, asa ca au coborat-o de pe deal si au mutat-o jos in sat.

Ramasa fara biserica si fara calugari, asezarea monahala a asteptat timp de 200 de ani reluarea activitatii. Abia in 1994, au venit niste maicute de la Manastirea Ramet si au continuat activitatea suspendata cu multi ani inainte.

Arhitectura Manastirii Barsana

Biserica din 1720 este construita din grinzi de stejar, pe o fundatie din blocuri mari de piatra. Stilul bisericilor maramuresene este prezent si aici, constructia fiind compusa din pridvor, pronaos si naos, cu acoperis dublu. Pictura interioara este de o deosebita valoare, fiind realizata in stil baroc.

Planul bisericii are doua niveluri: demisol si parter, avand dimensiunile de 22 x 12 metri. La demisol se gasesc paraclisul mare si catapeteasma din lemn, cu motive tipice zonei. La parter avem biserica propriu-zisa, avand forma de cruce cu doua abside laterale. Pridvorul bisericii este si el construit in intregime din lemn. Deasupra turlei bisericii troneaza o cruce masina din fier, avand 7 metri inaltime si 500 kg.

Manastirea poarta hramul "Soborul Sfintilor 12 Apostoli" si este inclusa in Patrimoniul UNESCO. Toata zona te umple de liniste si armonie, esti inconjurat de atmosfera patriarhala a locului.

Sursa: skytrip.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

valea izei maramures manastirea ramet
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1053 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015748 (s)