News Flash:

Bauturi ce nu ar trebui ratate in diverse tari ale lumii

13 Aprilie 2018
279 Vizualizari | 0 Comentarii

In fiecare tara exista o bautura care insoteste toastul traditional. BBC Travel a facut o selectie a bauturilor ce nu ar trebui ratate in diferite tari ale lumii, inspirandu-se din raspunsurile la intrebarea "Daca va vizitez tara/regiunea, ce bautura nu ar trebui sa ratez?" publicate pe cunoscutul site de Q&A (raspunsuri si intrebari) Quora.com.

Brazilia 

excursie in aceasta tara din America de Sud nu ar fi completa fara a savura o caipirinha dulce. "Este o bautura tropicala, foarte proaspata, care se poate realiza din diverse fructe, cum ar fi lamaile, portocalele, pepenele verde, piersicile si altele", explica Natalia Polidoro, studenta din Sao Paulo. Ingredientul principal este "cachaça", bautura spirtoasa traditionala a Braziliei, distilata din suc de trestie de zahar. Spre deosebire de rom, care este fabricat din melasa, cachaça are la baza suc de trestie de zahar, proaspat fermentat. Aceasta tarie, cu o popularitate de neegalat in tara sa de origine — are sute de sinonime in portugheza, de la "uísque brasileiro" ("whisky brazilian") la "agua-benta" ("apa sfintita"), scrie agerpres.ro.

Suedia 

O inventie pur suedeza, punsch-ul este un lichior realizat dintr-o bautura spirtoasa sud-asiatica importata denumita "arrack". Dupa cum explica suedezul Lucas Lundström, Compania Suedeza a Indiilor de Est a inceput sa importe arrack in 1733, iar lichiorul preparat pe baza sa de suedezi s-a bucurat de "un succes rasunator in inalta societate". Cu o concentratie de alcool de 20%-30%, bautura are o aroma "dulce-picanta" si este de obicei servita cu gheata. In timpul iernii insa, lichiorul trebuie incalzit la 40 de grade Celsius si merge de minune cu supa de mazare suedeza, adauga Lundstrom.

Canada 

In partea franceza a Canadei, trebuie incercat "Sortilege", un brand de whisky cu sirop de artar, sfatuieste Anna Demers, rezidenta de la periferia Ottawei. "Am avut intotdeauna un fel de alcool cu sirop de artar, insa in prezent acesta se produce la scara comerciala", adauga ea. Turistii se pot delecta si cu un lichior dulce numit "Coureur des Bois", mai popular in randul femeilor. Anna recomanda turistilor si seva proaspata a artarului, pe care populatia indigena a oferit-o pentru prima data cu secole in urma colonistilor francezi. "Este foarte sanatos sa o bei in forma sa originala", povesteste ea despre seva cu o concentratie de doar 1%-2% de zahar si cu o aroma de artar mai subtila decat siropul.

Argentina 

In aceasta tara este recomandat "mate" (sau "yerba mate"), o bautura cu un aport ridicat de cofeina. "Mate este similar cu ceaiul, doar ca traditia cere sa fie baut cu prietenii, trecand bautura de la unul la altul", explica Natalia Romano, studenta la inginerie din Mar Del Plata. La intalniri, mate este servit intr-un vas confectionat dintr-o tartacuta speciala (Lagenaria siceraria) si este sorbit printr-un pai care are la un capat un filtru in forma de lingura. Recipientul este trecut de la un prieten la altul si umplut atunci cand este necesar. Mate poate fi cumoparat la plic si servit intr-o cana obisnuita, adaugand lapte si zahar dupa gust. Servita in acest fel, bautura este cunoscuta sub numele de 'mate cocido' ", a adaugat Romano.

Noua Zeelanda 

"Lemon & Paeroa", denumita adesea "L&P", este o bautura destul de populara in Noua Zeelanda, chiar daca nu si-a castigat inca recunoasterea la nivel mondial. "Ingredientul principal este apa minerala din orasul Paeroa (nordul tarii)", a declarat Raymund Macaalay, rezident din Auckland. Amestecata cu lamaie, se obtine "o limonada acidulata, iubita de Kiwi[s] (denumire sub care sunt cunoscuti locuitorii Noii Zeelande, n.red.)", completeaza el.

India 

In orasul indian Madurai, "jigarthanda" este o bautura populara si racoritoare, care se vinde pe strada. Amruth Varshini, un localnic din statul din apropiere, Kerala, asigura ca, desi ingredientele bauturii pot parea ciudate — printre care lapte, sirop de sarsaparilla (o planta agatatoare originara din Mexic, n.red.), seva de migdal si algele marine cunoscute sub numele de "iarba chinezeasca", "rezultatul este pur si simplu minunat". "Jigarthanda" se traduce literal prin "ficat rece" in hindi, dar cuvantul poate avea si alte intelesuri. " 'Jigar' inseamna 'spirit' sau 'curaj', iar 'thanda', derivat din arabul 'thandal' inseamna capitan/ vaslas, [al unei barci]", povesteste el. "Aceasta definitie ne explica de ce la pregatirea bauturii sunt utilizate algele marine, care ar fi fost un aliment de baza al navigatorilor in vremurile de demult", a continuat Varshini.

Statele Unite ale Americii 

Alex Pak din Santa Clara, California, s-a gandit la mai multe bauturi — printre care martini sau celebrul ceai dulce de Sud (ceai rece, deosebit de dulce) — inainte de a se decide ca "root beer float" (o combinatie intre o bautura numita "Root Beer" si inghetata) este specialitatea care merita incercata de fiecare turist care viziteaza Statele Unite. "Root beer" este o bautura ne-alcoolica, pana de curand exclusiv nord-americana, a carei aroma unica era data de radacina de sassafras (dafin american). Desi, in prezent, producatorii au renuntat la sassafras, din motive de sanatate, aroma sa distincta este reprodusa de un amestec de condimente, alte radacini si arome artificiale. Fiecare stat american are propria sa varianta de "root beer", dar pentru a prepara un "root beer float" trebuie adaugata o lingura sau doua de inghetata de vanilie. Specialitatea a fost facuta faimoasa de catre lantul de restaurante A&W, care servesc produsul intr-o halba pusa la rece.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bbc travel brazilia excursie caipirinha bautura tropicala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2334 (s) | 34 queries | Mysql time :0.071395 (s)