News Flash:

Bazilica San Clemente din Roma

1 Mai 2012
854 Vizualizari | 0 Comentarii
Bazilica San Clemente

Situata la scurta distanta de Colosseum, Bazilica San Clemente o prilejuiste o incursiune in trecutul Romei; ea a fost ridicata in secolul XII peste o biserica din secolul IV, construita la randul ei peste un templu pagan din secolul II si peste o locuinta romana din secolul I. Sub toate aceste constructii se afla o fundatie din vremea Republicii Romane. Mozaicul de pe absida bisericii atrage toate privirile. Aceste descrie Triumful Sfintei Cruci, cu 12 porumbei simbolizandu-i pe Apostoli, cu Fecioara Maria, Sfantul Ioan Botezatorul si ceilalti sfinti. Frescele renascentiste desenate de Masolino si discipolul sau prezinta scene din viata Sfintei Ecaterina si moartea acesteia, care a fost trasa pe roata (de aici si numele artificiilor circulare). Amvonul inalt din marmura a fost adaugat la construirea noii biserici.


Biserica din secolul IV sau "basilica inferiore" a fost distrusa in mare parte de catre invadatorii normanzi in 1084, insa unele fresce sterse din secolul XI ,ilustrand viata Sfantului Clement, au supravietuit. Conforma legendei, Papa Clement a fost alungat in Crimeea si obligat sa munceasca in mina. El a continuat sa predice prizonierilor, fiind legat de o ancora de catre roamani si aruncat in Marea Neagra in cele din urma. Apele s-au retras ulterior si au adus la mal trupul Papei intr-un sicriu.
Catre baza bisericii se afla un templu intunecat ridicat in cinstea lui Mithra, cu un altar pe care este desenata scena uciderii unui taur de catre zeitate.


Se poate ajunge aici cu metroul pana la statia Colosseo.


Program: 09:00-12:30 si 15:00-18:00 luni-sambata, 12:00-18:00 duminica.


Intrare: accesul in biserica este gratuit; pentru situl arheologic trebuie sa platiti o taxa de 5€.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

colosseum fecioara maria frescele renascentiste masolino
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017055 (s)