News Flash:

Biserica Bolnita - Polovragi

23 Februarie 2012
1768 Vizualizari | 0 Comentarii

Construita in anul 1736 intr-o incinta, Biserica Bolnita din Polovragi este aflata in partea de nord fata de cea a Manastirii Polovragi, situata in comuna Polovragi, judetul Gorj si are hramul "Sfantul Nicolae". Biserica are un plan rectangular si este tricompartimentata. Are ca particularitate, spre vest un turn clopotnita, alipit pronaosului, dar fara a comunica cu acesta. Turnul are un plan patrat, este etajat, iar intrarea se face pe latura de vest. Pronaosul bisericutei este in plan dreptughiular,este boltit semicilindric, iar accesul este prevazut pe latura de sud. Trecerea spre naos se face prin trei arcade sprijinite pe doi stalpi de zidarie cu baza patrata, iar intre acestia si pereti se afla un parapet de zidarie cu grosimea egala cu cea a stalpilor. Naosul, de plan patrat, este acoperit cu o calota. Altarul este semicircular la interior si pentagonal la exterior. Boltirea lui s-a facut cu o conca.

In naosul de la Polovragi au fost ilustrate scene din Marile Sarbatori, asemanator naosului bisericii bolnitei de la Cozia, iar faptul ca in centrul fiecarui timpan au fost pictate scenele Nasterea, Rastignirea, Invierea si Adormirea, pune in evidenta ideile majore ale acestui spatiu liturgic-Intruparea si Invierea.

Pronaosul, spatiul care de obicei individualizeaza programul iconografic al unei biserici, are la Polovragi reprezentata o tema noua in iconografia bisericilor de bolnita. Bolta semicilindrica a pronaosului s-a pretat foarte bine unei teme precum Sinaxarul. Ciclul vietii Sfantului Nicolae, episcop al Mirelor a fost ilustrat in cele doua timpane de nord si de sud. Lectura incepe pe timpanul nordic. Aici sunt pictate de o parte si de alta a icoanei Sf. Nicolae, intocmai cu cea de deasupra intrarii in biserica, patru scene care reprezinta Nasterea Sf. Nicolae, prima minune de dupa nastere, Sf. Nicolae invatacel, Sf. Nicolae preot. Ciclul se continua in timpanul sudic cu urmatoarele opt scene: Sf. Nicolae ii apare lui Constantin, Pilda fecioarelor, Cei trei generali ii multumesc Sf. Nicolae, Sf. Nicolae il salveaza pe Vasile de sarazini, Povestea marii, Sf. Nicolae impiedica uciderea celor trei oameni, Sf. Nicolae il salveaza pe Demetrius de la inec si Adormirea Sf. Nicolae.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

biserica bolnita manastirii polovragi plan rectangular turnul naos
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016637 (s)