News Flash:

Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva din Izvoarele, judetul Maramures - GALERIE FOTO

9 Ianuarie 2014
2071 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica de lemnCuvioasa Paraschiva” din satul Izvoarele (vechea denumire a satului era Bloaja), comuna Cernesti, judetul Maramures dateaza din anul 1928. Lacasul de cult figureaza pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-B-04591.
Istoric si trasaturi
Localitatea este atestata la 1770. Biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”, a fost ridicata in 1928, in partea de sus a satului, de catre credinciosii de rit ortodox. Este construita din barne de fag, acoperite in exterior cu lambriuri dispuse orizontal, cu exceptia zonelor ferestrelor, ce sunt lambrisate vertical, dand impresia unor usi de acces. Constructia are un mic pridvor, acoperit prin prelungirea poalei din fata a turnului-clopotnita si o absida pentagonala decrosata.
Acoperisul din dranita are in partea din fata un turn-clopotnita cu foisor infundat, prevazut cu doua mici deschideri laterale sus si una mare jos, peste care se inalta coiful conic foarte evazat, ce se termina cu o cruce simpla.
Pictura parietala este inlocuita prin icoane aplicate realizate pe placaj de catre pictorul Aurel Pop din Baia Mare. Remarcabil este iconostasul, adus de la biserica veche de lemn din Fauresti, demolata o data cu ridicarea alteia de piatra. In primul registru, cu Dumnezeu-Tatal pe axa, se pot vedea scene din viata Mantuitorului, inscrise in rame patrate, cu exceptia celor de pe laturi, care au forma unei dreptunghi. Al doilea registru, cu Cina cea de Taina in centru, este flancata de Apostoli, cuprinsi in arcade de templu, cu stalpii bogat decorati, cu ciorchini de struguri si corole crucifere. Al treilea registru il reda pe Iisus Arhiereu intre Prooroci, dispusi pe doua randuri, in medalioane patrate pe randul de jos, si circulare, cu raze de lumina, in cel de sus..
Iconostasului ii lipseste registrul de sus, cu Iisus Rastignit si cateva elemenete decorative, ce nu afecteaza asupra impresiei coplesitoare de ansamblu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Bloaja7.JPG
cuvioasa paraschiva izvoarele bloaja cernesti maramures
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1430 (s) | 23 queries | Mysql time :0.040864 (s)