News Flash:

Biserica de lemn din Carlig, judetul Iasi - FOTO

14 Martie 2017
439 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica de lemn din Carlig este o biserica de lemn construita la inceputul secolului al XIX-lea in satul Carlig (comuna Popricani, judetul Iasi), la o distanta de 3 kilometri nord de municipiul Iasi. Ea se afla pe un tapsan, in partea de nord-vest a satului. In curtea lacasului de cult se afla cimitirul localitatii.
Biserica de lemn din Carlig nu a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.
Biserica „Sf. Prooroc Isaia“ din satul Carlig este atestata din anul 1816, ea fiind ctitorita de un ieromonah cu numele de Isaia (de la care provine si hramul bisericii), cu binecuvantarea mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Nu se cunoaste cine a fost acel ieromonah care a avut initiativa construirii lacasului de cult.
Printre preotii care au slujit la aceasta biserica se afla preotul-duhovnic Gheorghe Pascu (1771 - 5 aprilie 1836), al carui mormant este situat langa absida altarului.
Biserica de lemn din Carlig a apartinut o lunga perioada de timp de Parohia Podgoria Copou, fosta biserica manastireasca construita de domnitorul Vasile Lupu si care se afla astazi in perimetrul Gradinii Botanice din Iasi. Aici se slujea sporadic de catre parohul de la Podgoria Copou, cu prilejul hramului sau al evenimentelor religioase (botez, cununie sau inmormantare) din viata comunitatii rurale. Lacasul de cult era friguros, peretii sai nefiind izolati, iar mobilierul era vechi si deteriorat.
Dupa aproape 150 de ani, la 20 aprilie 2001 (de sarbatoarea Duminicii Mironositelor), mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei si Bucovinei a reactivat Manastirea "Sf. Atanasie" din Podgorii - Iasi ca manastire de calugarite, apartinand de Manastirea Galata. Reactivarea a fost aprobata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (temei nr. 6544 din 28.10.1993) si de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (temei nr. 2445/2001). La 29 aprilie 2001 a avut loc slujba de reactivare a manastirii, savarsita de un mare sobor de preoti si diaconi in frunte cu mitropolitul Daniel Ciobotea. Intreg patrimoniul Parohiei "Sf. Atanasie" - Podgoria Copou si anume biserica, cladirile anexe, curtea, cimitirul si terenurile obtinute prin Legea fondului funciar au trecut in proprietatea si administrarea Manastirii "Sf. Atanasie" Podgoria Iasi. Parohia Podgoria Copou desfiintandu-se prin reactivarea manastirii, enoriasii sai au trebuit sa fie rearondati.
In anul 2001, biserica din Carlig a dobandit statut de parohie de sine statatoare, fiind numit un preot-paroh. Incepand de atunci, prin contributia enoriasilor, s-au efectuat unele lucrari de infrumusetare a lacasului de cult: s-au izolat termic peretii bisericii, s-a realizat o frumoasa catapeteasma din stejar sculptat si s-a achizitionat mobilier nou. In apropiere, s-a construit o casa parohiala.
Biserica are hramul Sf. Prooroc Isaia (sarbatorit in fiecare an la 9 mai), ea fiind singura biserica din Arhiepiscopia Iasilor cu acest hram. Anual, de sarbatoarea hramului, un sobor de preoti oficiaza liturghia pe o scena aflata in curtea bisericii, din cauza faptului ca nu exista spatiu suficient in interiorul sfantului lacas. Dupa liturghie, se face o slujba pentru cei adormiti, iar rudele decedatilor impart saracilor oua, pasca si cozonac, pentru odihna sufletelor celor plecati la Domnul.
Arhitectura bisericii
Biserica de lemn din Carlig este construita din barne de stejar, captusita cu scandura in interior si exterior. Ea se sprijina pe o temelie de piatra cu inaltimea de aproximativ 0,75 m. [1] Peretii din barne sunt placati cu scanduri vopsite in culoarea portocalie, prinse de barne cu sipci de culoare caramizie. Initial acoperita cu sindrila, biserica are in prezent invelitoare din tabla. Accesul in lacasul de cult se face pe o usa aflata pe latura de vest. Din pridvor se urca in clopotnita.
Monumentul are plan triconc, cu absida altarului, absidele laterale si pridvorul poligonale. Lacasul de cult este prevazut cu o usa la intrarea in pridvor si cu trei ferestre (una in axa absidei altarului si doua in absidele laterale).
In interior, biserica este impartita in patru incaperi: pridvor, pronaos, naos si altar. In biserica se intra printr-un pridvor patrat aflat pe latura de vest, avand deasupra sa un turn-clopotnita de forma octogonala. Pronaosul este de forma dreptunghiulara si nu are ferestre.
Naosul are doua abside laterale pentagonale simetrice, in axa carora s-a amplasat cate o fereastra. Altarul are o absida de forma pentagonala, decrosata, cu o fereastra dreptunghiulara in axa absidei. Catapeteasma este avansata, formand in nisele laterale un diaconicon si un proscomidiar.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

biserica_carlig
carlig satul carlig popricani iasi veniamin costachi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0987 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023207 (s)