News Flash:

Biserica de lemn din Ipatele, judetul Iasi - GALERIE FOTO

7 Ianuarie 2014
1620 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica de lemn cu hramul Sfantul Nicolae din Ipatele a fost construita in anul 1805 in satul Ipatele din comuna omonima (aflata in judetul Iasi, la o distanta de aproximativ 41 km de municipiul Iasi). Ea se afla localizata in cimitirul satului.
Biserica de lemn din Ipatele a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004, avand codul de clasificare IS-II-m-B-04186.
Istoric
In vechime, satul Ipatele s-a numit Mogosesti si a facut parte din Tinutul Vaslui. Prima atestare documentara dateaza din jurul anului 1400. Nu exista date precise cu privire la existenta aici a unui lacas de cult, dar acesta trebuie sa fi existat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, din moment ce la anul 1774 erau doi preoti si doi diaconi in satul Valea lui Ipati. 
Biserica de lemn din Ipatele a fost construita in anul 1805 de catre razesii din localitate, in cimitirul aflat pe un varf de deal de la marginea satului. Pe grinzile sculptate, se afla un text scris in limba romana cu caractere chirilice. 
La sud-vest de biserica se afla o piatra veche de mormant cu o inscriptie cu litere chirilice: "1838 maiu 28 sau savr(sit) Marie, Nede.. de.. 1843".
Biserica nu este pictata in interior, peretii sai fiind acoperiti cu multe icoane, dreptunghiulare (Maica Domnului cu pruncul, Sf. Nicolae) si in medalion (Maica Domnului, Nasterea Domnului etc.), pictate pe lemn, datand din secolul al XIX-lea. Catapeteasma din lemn sculptat dateaza din secolul al XIX-lea si are o pictura valoroasa.
In decursul timpului, biserica a fost reparata de mai multe ori. In anul 1995, s-au efectuat unele reparatii si adaosuri, interiorul bisericii fiind revopsit cu acest prilej. Desi lemnul nu este degradat, specialistii considera ca biserica se afla in pericol de prabusire si necesita lucrari urgente de restaurare si consolidare. Aflata pe o un varf de deal, in apropierea une rapi, biserica este afectata de alunecari de teren care au dus la fisurarea puternica a fundatiilor in plan longitudinal.
Arhitectura bisericii
Biserica de lemn din Ipatele este construita in totalitate din cununi orizontale de barne masive de stejar, cioplite si imbinate direct. Interiorul a fost placat cu un strat de scanduri subtiri, iar tavanul este din dulapi de stejar cioplit, finisate cu nervuri. Peretii interiori sunt strabatuti de braie decorate in forma de franghie rasucita si au grinzi cu inflorituri. In secolul al XX-lea, peretii exteriori de lemn au fost placati cu scandura finisata de culoare gri, asezata intr-un desen geometric. Lacasul de cult este asezat pe o temelie din piatra.
Constructia are plan trilobat, cu altar poligonal. In interior, ea este compartimentata in 4 incaperi: pridvor, pronaos, naos si altar. Pridvorul de lemn de pe latura de sud a fost adaugat ulterior. Deasupra pronaosului se afla un plafon drept, naosul are o bolta octogonala de dimensiuni mari, iar altarul o bolta octogonala de dimensiuni mai mici. Pronaosul este separat de naos prin intermediul a doi stalpi masivi adosati peretilor laterali, ce sustin o grinda orizontala.
Initial acoperita cu sindrila (dranita), biserica are astazi invelitoare din tabla. Acoperisul este in patru ape, cu proeminente peste absidele naosului si peste pridvor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

biserica_ipatele6
sfantul nicolae ipatele satul ipatele iasi istoric mogosesti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020241 (s)