News Flash:

Biserica de lemn din Manastirea Zosin - GALERIE FOTO

5 Ianuarie 2014
2490 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica de lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Manastirea Zosin a fost construita in anul 1779 in satul Baluseni din comuna omonima (aflata in judetul Botosani). Ea se afla localizata in perimetrul manastirii.
Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" din Manastirea Zosin a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Botosani din anul 2004, avand codul de clasificare BT-II-m-B-01948.01. 
Biserica a fost ridicata in anul 1779 de setrarul Tudorache Basota.  Deasupra usii de la intrare se afla o inscriptie sapata in lemn cu caractere chirilice, in fermecatorul grai local de epoca, cu urmatorul text: „Aceasta sfanta beseric[a] esti facuta de dumnalui satrarul Tudurachi Basuta, care sa cinstesti hramul Adormire Preasfinti Nascatori de Dumnizeu, in zile mari sale Costandin Muruz, Vo[i]vod, in an 1779 august 1”.
Peretii bisericii au fost tencuiti in exterior si in interior, fiind pictata in 1834 direct pe lutul care acopera nuielele.  Acoperisul bisericii este din sindrila, fiind refacut de cateva ori.
Legea secularizarii averilor manastiresti din 1863 a dus la deposedarea manastirii de mosiile detinute, iar Schitul Zosin a fost desfiintat. Biserica s-a ruinat in secolele XIX-XX; in lucrarea "Botosanii in 1932. Schita monografica", se mentioneaza ca schitul lui Zosim este in ruina in padurea Baluseni.  Biserica a fost reparata prin anii 1944-1945.
In anul 1990, mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei si Bucovinei a dispus reinfiintarea vechiului asezamant monahal Schitul Zosin si l-a numit ca staret pe tanarul ieromonah Firmilian Ciobanu (1968-1997) de la Manastirea Cozancea. Acesta a savarsit prima Sf. Liturghie la 8 septembrie 1990 in biserica de lemn veche si darapanata.
In anul 1991, el a inceput construirea unei noi biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, cu ajutorul a trei frati si al credinciosilor din raza municipiului Botosani. Noua biserica a fost sfintita la data de 26 septembrie 1993 de catre mitropolitul Daniel, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Ea a preluat functiunile bisericii vechi.
Arhitectura bisericii
Biserica de lemn din Manastirea Zosin este una dintre foarte rarele biserici cu pereti din impletitura de nuiele cunoscute in Romania, care s-au pastrat pana in zilele noastre. Peretii au fost lutuiti, tencuiti si apoi varuiti in culoarea alba.
Este acoperita cu sindrila.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

manastirea_zosin5
biserica manastirea zosin baluseni botosani arhitectura bisericii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1481 (s) | 34 queries | Mysql time :0.045496 (s)