News Flash:

Biserica de lemn Sfanta Treime din Baiceni, judetul Iasi - FOTO

9 Martie 2017
452 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica de lemn cu hramul Sfanta Treime din Baiceni a fost construita in anul 1808 in satul Baiceni din comuna Cucuteni (aflata in judetul Iasi, la o distanta de 55 km de municipiul Iasi). Ea se afla localizata in cimitirul din partea de nord-vest a satului Baiceni, pe inaltimea dealului Trei Movile.
Biserica de lemn din Baiceni a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.
Prima atestare documentara a satului Baiceni este din anul 1454, cand apartinea Manastirii Bistrita. Domnitorul Stefan cel Mare (1457-1504) a dat mosia boierului de sfat Dajbog. Dupa moartea acestuia, vaduva sa a donat mosia Manastirii Moldovita. In secolul al XVII-lea, mosia satului Baiceni a trecut in stapanirea Manastirii Buhalnita (Hangu).
Actuala biserica de lemn a fost construita in anul 1808 ca biserica de schit. In secolul al XIX-lea, mosia si-a schimbat din nou proprietarul, trecand in administrarea Manastirii Sf. Ilie din Iasi, inchinata Patriarhiei de Constantinopol. In actul de danie este amintita si biserica. In anul 1851, o parte a mosiei a fost vanduta. In decembrie 1863, prin Legea secularizarii averilor manastiresti, restul mosiei a revenit statului care i-a improprietarit pe taranii localnici. In acel moment era proprietatea Patriarhiei de Alexandria.
In decursul timpului, biserica a fost reparata de mai multe ori. In ultimul deceniu al secolului al XX-lea, peretii de lemn au fost acoperiti cu tencuiala atat la interior, cat si la exterior. Ultimele lucrari de restaurare au fost efectuate in anul 2000.
Deoarece este amplasata pe un teren instabil (in panta), biserica are probleme la fundatii.
Biserica de lemn din Baiceni este construita in totalitate din cununi orizontale de barne masive de stejar, fiind asezata pe o temelie din piatra. In ultimul deceniu al secolului al XX-lea, peretii de lemn au fost acoperiti cu tencuiala atat la interior, cat si la exterior.
Constructia este in forma de nava, cu altar poligonal. In interior, ea este compartimentata in 4 incaperi: pridvor, pronaos, naos si altar. In biserica se intra printr-un pridvor de acces aflat pe latura de sud, care are amplasata deasupra sa o clopotnita inalta, din lemn. Pronaosul este despartit de naos prin doi stalpi masivi de lemn, adosati peretilor laterali, care sprijina si cafasul.
Initial acoperita cu sindrila, biserica are astazi invelitoare din tabla. Acoperisul este in patru ape. Turla de pe pridvorul bisericii are sectiunea patrata, iar acoperisul este realizat in forma de clopot si acoperit tot cu tabla.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

baiceni
lemn sfanta treime baiceni cucuteni iasi municipiul iasi cimitirul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1050 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019181 (s)