News Flash:

Biserica evanghelica Viscri - Brasov

29 Decembrie 2011
1792 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica evanghelica Viscri

Ridicata spre sfarsitul secolului 16, Biserica evanghelica Viscri are o incinta dubla, fiind o biserica in stil gotic, cu multe transformari suferite in secolele 15-17. Premergator acestei biserici, a existat o capela descoperita de colonistii germani. Capela avea o forma rectangulara, cu o absida semicirculara, iar podoabele constau in pietre cubice ecarisate. Existenta capelei i-a scutit pe colonisti de zidirea unei bazilici romane, asa cum se proceda in asezarile sasesti in secolul al XIII-lea. Au fost mai multe etape in adaptarea capelei, dupa cum rezulta din cercetarile arheologice.

Intr-o prima etapa s-a construit doar o tribuna, sustinuta de patru arcade semicirculare, iar cele trei capiteluri romanice, conservate in corul bisericii, sustin aceasta ipoteza. In a doua jumatate a secolului al XIII-lea, conducatorul obstii sasesti a ridicat turnul de locuinta spre folosinta personala. Turnul a fost cladit ulterior capelei, deoarece temelia turnului taie un mormant. In secolul al XIV-lea, cetatea trece in posesia obstii, iar partea estica a capelei este modificata, fiind demolata convexitatea absidei si se construieste, in prelungirea peretilor laterali, un cor devenit trapezoidal.

A treia perioada de constructie dateaza de prin secolul al XVI-lea si coincide cu fortificarea bisericii. Ferestrele au fost de asemenea transformate, s-au descoperit fresce. In cursul fortificarii, sectorul de sud-est a fost dotat cu doua turnuri si doua bastioane. In secolul al XVIII-lea s-a mai construit un al doilea cordon de zid in jurul cetatii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

forma rectangulara arcade semicirculare capiteluri romanice turnul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1099 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017307 (s)