News Flash:

Biserica fortificata din Sanpetru

20 Iulie 2011
1617 Vizualizari | 0 Comentarii
Construita initial in sec. al XIV-lea.

Biserica fortificata din Sanpetru este una dintre cele mai vechi (sec. XIV) si mai puternice cetati sasesti din Tara Barsei si chiar din Transilvania. La sfarsitul sec. XVIII, biserica a fost demolata si reconstruita.

Ce este cu adevarat unic in biserica din Sanpetru este capela funerara Corporis Christi de la 1400 (prima faza de edificare este datata dupa 1250!).

Incontestabil cel mai valoros element al bisericii, capela cuprinde un uluitor ansamblu de pictura murala gotica cu ecouri italiene de Trecento sau influente ale scolii pragheze de pictura de la sfarsitul veacului al XIV-lea. Pe latura de vest se afla o reprezentare picturala a Sfantului Mihail intr-o varianta unica in Ardeal. Iconografia curenta il reprezinta pe Arhanghelul Mihail ucigand balaurul, pe cand aceasta de la Sanpetru il arata pe arhanghel conducand cetele de ingeri, inarmate, alungand diavolii, care se pravalesc in gura monstrului Leviathan. Aproape imposibil de crezut, aceasta capela cu picturi nepretuite de la 1400, ajunsese la sfarsitul sec. XIX, inceputul sec. XX sa serveasca drept camara de alimente a preotului din Sanpetru. Astazi, capela poate fi admirata in adevarata sa splendoare.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1706 viz    0 com
2950 viz    0 com
3368 viz    0 com
2421 viz    0 com
2434 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0828 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011237 (s)