News Flash:

Biserica medievala Gurasada - Hunedoara

15 Martie 2012
2058 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica medievala Gurasada

Atestata documentar abia in anul 1292, Biserica medievala Gurasada este una dintre cele mai vechi biserici de piatra din Romania. Biserica din Gurasada, inchinata unuia dintre Sfintii Arhangheli - Mihail - este o biserica de tip central, ctitorita pe la mijlocul secolului al XIII-lea. Ea constituie o zestre formidabila de arhitectura si pictura veche: de forma cvadrulobata, combinata cu o turla si cupola centrala si prelungita apoi pe vest cu un spatiu rectangular si turn.


Biserica ortodoxa din Gurasada, una din cele mai vechi biserici romanesti din Transilvania, incorporeaza mai multe faze de constructie evidentiate la recenta restaurare prin tratarea diferita a fatadelor. Biserica a fost inaltata in mai multe etape. Ca si aceea din Densus apartine tipului structural central dar de cu totul alt gen. Caracterul edificiului este determinat de incaperea centrala formata din patru abside. Doua dintre ele sunt usor alungite iar doua semicirculare, toate fiind dispuse in forma de cruce in jurul unui patrat deasupra caruia se ridica o turla.


De-a lungul timpului, partea din fata a bisericii a fost grav deteriorata si a fost supusa unei restaurari care i-a alterat forma initiala. Cu acest prilej s-a refacut exonartextul si s-a adaugat in fata un turn clopotnita. Exteriorul este sobru, singurul ornament fiind ferestrele prelungi iar acoperisul este din sindrila. Renovarile s-au facut dupa modelul unei biserici mai noi de tip romano-gotic. Pictura interioara este naiva, remarcabila este scena ce infatiseaza "Judecata de Apoi", in care 30 de pacate omenesti sunt redate cu un umor deosebit. "Judecata de Apoi" are numeroase accente de critica sociala.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

arhitectura cupola centrala caracterul edificiului grav deteriorata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 35 queries | Mysql time :0.016047 (s)