News Flash:

Biserica Pogorarea Sfantului Duh - Radauti

6 Octombrie 2011
2652 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica Pogorarea Sfantului Duh Radauti
Timp de aproape 400 ani, orasul Radauti a fost sediu Episcopal, iar Manastirea Bogdana a indeplinit rolul de necropola domneasca, aici aflandu-se si sediul Episcopiei Radautilor. Rolul episcopal al Radautilor a incetat in anul 1782, odata cu transferarea sediului episcopal de la Radauti la Cernauti, noua episcopie fiind denumita Episcopia Bucovinei. Lucrarile de constructie a Bisericii Pogorarea Sfantului Duh din Radauti au fost incepute in anul 1927 pe cheltuiala Mitropoliei Bucovinei. Stagnate in perioada razboiului, lucrarile au continuat in 1950, sub conducerea arhitectului Constantin Popadiuc. Biserica a fost sfintita la 28 mai 1961, in Duminia Rusaliilor (hramul bisericii), de catre IPS Mitropolit Iustin Moisescu al Moldovei si Sucevei inconjurat de un sobor de preoti si in prezenta unui numar mare de credinciosi, paroh fiind protopopul Miltiade Iftodie.

Suprafata lacasului este de 550 m², lungimea de 60 metri si inaltimea de 50 metri, constructia fiind realizata in stil neobizantin cu elemente de arhitectura bisericeasca moldoveneasca. Ea are trei nave, avand un culoar principal strajuit de colonade cilindrice ce se termina cu capiteluri corintice lucrate maiestrit. Intre naos si pronaos se afla doua arce dublouri mari. Biserica are un policandru de 420 kg, realizat prin contributia preotilor din raion de catre mesterul argintar Gh. Damian din Targu Neamt si unul mai mic realizat in Atelierele Patriarhiei si donat de catre membrii Consiliului Parohial. Acoperisul bisericii este alcatuit dintr-un turn central strajuit de o cruce de 6 metri inaltime si 4 metri latime (bratele), patru turnuri mai mici in jur si doua turnuri ale clopotnitei, de o parte si alta a intrarii principale in biserica.

In perioada 1998-2000 s-au efectuat lucrari de reabilitare ale bisericii. In decursul timpului, tabla neagra cu care a fost acoperit lacasul de cult a ruginit si a necesitat inlocuirea sa.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

radauti manastirea bogdana duminia rusaliilor suprafata lacasului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1173 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013026 (s)