News Flash:

Biserica Sarbeasca din Arad - FOTO

30 Decembrie 2013
2001 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica Sarbeasca, cu hramul sfintii Petru si Pavel, este un lacas de cult din municipiul Arad. A fost ridicat intre anii 1698-1702. Fata de forma sa initiala, biserica a suferit transformari mai ales in perioada 1790-1822, cand a primit notele actualului stil baroc pe care il reprezinta. Poseda o serie de carti si documente legate de prezenta sarbeasca in zona Aradului.
Istoric
Dupa cucerirea Aradului de catre armatele imperiale comandate de printul Eugen de Savoya, in oras au fost asezati graniceri sarbi. Colonizarea sarbeasca a avut loc ca urmare a privilegiilor ilirice acordate de imparatul Leopold I sarbilor ortodocsi.
Construirea lacasului de cult pentru ei a fost finantata de capitanul Iovan Popovici Techelia. Biserica inchinata Sfintilor apostoli Petru si Pavel si-a castigat actuala infatisare intre anii 1790-1822, fiind marita de catre Sava Techelia (1761-1842), stranepotul ctitorului.
Descriere
 
Ridicat in perioada anilor 1698-1702, purtand amprenta stilului baroc timpuriu, constructorii folosind diferite materiale provenite din ruinele unor edificii medievale aradene, aceasta vazandu-se mai ales in portiunea decapata a fundatiei. Intre anii 1790-1822 i s-au adus modificari substantiale, marindu-i-se lungimea si adaugandu-i-se un nou altar. Infatisarea baroca a fost amplificata prin inaltarea cu 4 m a turnului de mesteri din Ucraina, adaugand o turla in stil rococo, modelata din placi de bronz si incheiata printr-o cruce fixata pe un glob aurit.
Pilastrii cu capiteluri in volute pe deasupra intrarii, precum si ornamentatia turnului dau un aspect baroc intregii cladiri. Dupa desfiintarea cimitirului aferent, in peretele bisericii au fost zidite si cateva monumente funerare, purtand caracteristicile stilului baroc.
In interior se remarca sase fresce (patru cu scene biblice, iar celelalte doua cu scene istorice), asezate pe bolta si executate in jurul anului 1845 de catre pictorul Nicolae Alexici care in anul 1863 realizeaza si pictura iconostasului. Sculpturile de pe iconostas apartin sculptorului Mihai Ianici.
 
In sanctuar se afla o icoana opera a mesterului Stefan Tenetchi, reprezentand pe Maica Domnului.
In biserica sunt pastrate cele mai vechi steaguri ale breslelor din Arad.
In biserica se afla mormantul lui Sava Tekelja (1761-1842), patriot sarb.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

biserica_sarbeasca2
biserica sarbeasca arad stil baroc istoric descriere stefan tenetchi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1441 (s) | 34 queries | Mysql time :0.045602 (s)