News Flash:

Biserica Schimbarea la Fata din Cucuteni, judetul Iasi - GALERIE FOTO

8 Ianuarie 2014
2885 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica "Schimbarea la Fata" din Cucuteni este un lacas de cult ortodox construit in jurul anului 1777 in satul Cucuteni din comuna Letcani (judetul Iasi).
Biserica "Schimbarea la Fata" din Cucuteni a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004 la numarul 1359, avand codul de clasificare IS-II-m-B-04139.
Biserica "Schimbarea la Fata" din Cucuteni a fost construita in jurul anului 1777 pe culmea impadurita a unui deal. Lacasul de cult s-a aflat o perioada inconjurat de o padure de castani, care a fost taiata mai tarziu pentru a se construi case. Ctitorul bisericii este considerat boierul Matei Cantacuzino-Deleanu.
Dupa cum atesta documentele vechi, o parte din mosia satului Cucuteni a fost stapanita timp de doua secole de boierii din familia Cantacuzino. In 1627, jumatate din satul Cucuteni a fost vandut de familia Ciogolea lui Toma si Iordache Cantacuzino. La 1658 jumatate de sat ii apartinea lui Toderasco Cantacuzino
Proprietarul mosiei Cucuteni a fost boierul Matei Cantacuzino-Deleanu (n. 1750 - d. 1816 sau 1817), fiul marelui vistiernic Ionita Cantacuzino-Deleanu (1721-1789) si al Zoei Ghika. Matei a avut rangul de mare comis al Moldovei; el s-a casatorit la 16 mai 1776 cu Ralita (sau Ralu) Callimachi (1763-1837), fiica mijlocie a lui Grigore Callimachi, domnitor al Moldovei in doua randuri (1761-1764 si 1767-1769). Dupa cum relateaza Octav-George Lecca in "Familiile boieresti romane", Matei Cantacuzino-Deleanu s-a refugiat in 1791 in Rusia, in timpul ocupatiei Moldovei de catre armata tarista, devenind consilier de stat si ocupand si alte demnitati. Cei doi soti au avut cinci baieti, dintre care doi (Ioan si Constantin) nu au avut urmasi, Grigore a fost colonel rus si a murit in Batalia de la Borodino (1812), iar ceilalti doi au ajuns sa aiba demnitati importante la Curtea Imperiala a Rusiei (Alexandru a fost sambelan, iar George (Igor) a fost colonel si s-a casatorit cu printesa Gorciakova). Din intreaga familie s-a intors in Moldova numai domnita Ralita, care a murit in 1837 si a carei piatra de mormant se afla langa zidul Catedralei Mitropolitane Vechi de la Iasi, ctitorita de mitropolitul Gavriil Callimachi.
Vistiernicul Matei Cantacuzino a daruit, printr-un document din 1792, satul cu case si biserica de zid vornicului Gheorghe (Iordache) Ghica (1739-1801). De la acesta, mosia cu satul si biserica au trecut la fiul sau, Ioan (Iancu) Ghica, care s-a casatorit cu domnita Elena Hangerli (Handjery) (1795-1862), fiica demnitarului fanariot Alexandru Hangerli, fost domnitor al Moldovei in perioada 7 martie - 24 iulie 1807.
Lucrari de reparatii
Dupa cum relateaza istoricul Nicolae Stoicescu in "Repertoriul bibliografic al localitatilor si monumentelor medievale din Moldova" (1974), pictura a fost spoita. In decursul timpului, starea lacasului de cult s-a degradat. Biserica a fost restaurata de Mitropolia Moldovei si Directia Monumentelor Istorice.
La inceputul secolului al XXI-lea, starea bisericii se degradase din nou. Apa pluviala se infiltrase in zidurile bisericii, umfland tencuiala si pictura murala din interior. Acoperisul era gaurit, grinzile erau partial putrezite, iar mortarul de pe bolta se macinase. Peretii interiori erau plini de mucegai, fiind innegriti de intemperii. In timpul pastoririi preotului paroh Ioan Leonte s-a realizat un proiect de restaurare. Dupa repartizarea in mai 2005 ca preot paroh la Cucuteni, pr. Mihail Adeodatus Ungureanu a inceput sa se caute fonduri pentru restaurarea bisericii monument istoric. Dupa calculele efectuate de specialisti, devizul restaurarii se ridica la suma de 15 miliarde de lei vechi (1,5 milioane lei noi).
Lacasul de cult a fost consolidat si reparat intre anii 2006-2011, atat la interior, cat si la exterior, prin efortul preotului paroh Mihail Adeodatus Ungureanu, al enoriasilor si al autoritatilor. Lucrarile au fost coordonate de dr. ing. Adrian Mihalache si de arhitectul Ovidiu Alexievici.
Deoarece Ministerul Culturii a alocat o suma mica de bani, iar donatiile credinciosilor abia au ajuns pentru schele, preotul paroh a fost nevoit sa contribuie personal cu bani pentru sustinerea lucrarilor: a contractat un credit bancar pe 10 ani pentru consolidarea bisericii, si-a vandut automobilul cu 15.000 de lei si si-a convins familia sa doneze 20.000 de lei. Preotul a lucrat cot la cot cu satenii si cu mesterii la reparatia lacasului de cult. Peretii bisericii au fost injectati cu un beton special si incorsetati cu chingi, apoi tencuiti. Acoperisul si turlele au fost acoperite cu tabla zincata. In anul 2009, Primaria comunei Letcani a alocat pentru repararea bisericii monument istoric din Cucuteni o suma de 50.000 de lei. In acelasi an, monumentul a beneficiat de alocarea unei sume de 15.000 lei din partea Guvernului Romaniei, ca forma de sprijin financiar pentru unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania.
Biserica a fost resfintita la 29 mai 2011 de catre PS Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Dupa resfintire, PS Calinic impreuna cu un sobor de preoti, printre care si pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi 1, a celebrat o liturghie pe un podium amenajat in curtea lacasului de cult. La acest eveniment au participat autoritatile locale (Stelian Turcu, primarul comunei Letcani), precum si membrii Consiliului parohial. Cu acest prilej, preotului paroh Mihail Adeodatus Ungureanu i s-a acordat rangul de iconom stavrofor, iar cei care s-au remarcat in sustinerea lucrarilor au primit distinctii de vrednicie.
Arhitectura
Biserica "Schimbarea la Fata" din Cucuteni se remarca prin simplitatea constructiei si sobrietatea decorativa, fiind construita in stil baroc cu elemente ale stilului moldovenesc. Ea are forma de cruce, cu absidele laterale si absida altarului de forma semicirculara si cu turnul-clopotnita de forma patrata inaltat deasupra exonartexului. Deasupra naosului se afla o turla octogonala de inaltime redusa. Biserica are o lungime de 31 de metri, o inaltime de 24 metri de la temelie pana la cornisa si o grosime a zidurilor de doi metri. Edificiul este incadrat in partea de vest de doua contraforturi.
Interiorul bisericii este compartimentat in pronaos, naos si altar. Deasupra pronaosului se afla cafasul. In partile laterale ale pronaosului se afla doua usi. Usa din partea stanga se deschide catre o scara de piatra cu 58 de trepte in spirala care duce in turnul-clopotnita. Usa din partea dreapta se deschide catre o alta scara care duce spre un drum de straja, care nu se vede din exterior. Dupa o legenda, scarile care coboara prin temelia de doi metri ar lega biserica de fostul conac cu 36 de camere al boierului Matei Cantacuzino.
Pronaosul este separat de naos printr-o arcada sprijinita pe pilastri cu capiteluri. In fata altarului se afla catapeteasma construita din lemn de esenta tare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

biserica_cucuteni7
cucuteni satul cucuteni letcani iasi matei cantacuzino-deleanu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021672 (s)