News Flash:

Biserica Sfanta Cruce - Suceava

6 Octombrie 2011
1626 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica Sfanta Cruce
Biserica "Sfanta Cruce" din Suceava a fost construita in anul 1521 si este un lacas de cult armenesc din municipiul Suceava. Lacasul se afla la baza Strazii Armenesti, formand impreuna cu Biserica "Sf. Simion" (construita in 1513) un ax care defineste vechiul nucleu de locuire a armenilor.

Dupa traditie, Biserica "Sfanta Cruce" din Suceava a fost zidita in anul 1521 in timpul domniei lui Stefanita Voda (1517-1527), de catre Cristea Hanco (in armeneste Hacic Hanconian), pe locul bisericii de lemn. Nu exista informatii care sa precizeze cine au fost mesterii care au lucrat la ridicarea si pictarea bisericii. In interiorul bisericii, in peretele de sud al naosului, se gaseste zidita o piatra pe care este scrisa cu litere armenesti o inscriptie pe care se distinge anul 1521 (anul 970 al erei armene), care a fost introdusa in zid mult mai tarziu.
De o deosebita importanta este o alta piatra de mormant, pe care se afla urmatoarea inscriptie: "Aceasta e locul de odihna a martirului Hagop, fiul lui Khogea Biata, acel care a cladit biserica, in anul 1055, la g. mai. S-a scris. Amin". Aceasta piatra de mormant a pus in incurcatura pe istorici care cunosc precis din documente ca Biserica armeneasca "Sf. Cruce" a fost ctitorita de catre Hacic Hanconian.

In interiorul bisericii se pastreaza lespedea funerara a diaconului Asvadur, fiul lui Cailcea, datata cu anul 1522 (anul 971 era armeana). Acesta fusese ingropat la temeliile bisericii, unde se mai gaseau si alte doua morminte mai vechi. Piatra sa de mormant a fost descoperita alaturi de alte doua pietre de mormant si de trei schelete omenesti in timpul sapaturilor facute in partea de nord a cartierului romanesc Sf. Dumitru, la 11 iunie 1860. In curtea bisericii au fost mutate in secolul al XIX-lea mai multe pietre de mormant din fostul cimitir al bisericii armenesti "Sf. Treime", care se afla in gradina Vasile Cocarla a Liceului Stefan cel Mare, azi spatiu construit al cartierului Mihai Viteazu - Est. Pietrele de mormant sunt vechi, avand inscriptionate pe ele anii 1577, 1612, 1618, 1626, 1641.

In present, biserica este folosita pentru celebrarea liturghiilor armenesti.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cristea hanco hagop khogea biata hacic hanconian sf dumitru mihai
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019245 (s)