News Flash:

Biserica Sfantul Vasile-Galata, Iasi

1 Ianuarie 2014
1564 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica „Sfantul Vasile cel Mare“ este situata in Iasi, in cartierul Nicolina, pe strada Tudor Neculai nr. 21, in apropierea Manastirii Galata, in incinta cimitirului Sfantul Vasile si are hramurile „Sfantul Vasile cel Mare” si „Izvorul Tamaduirii”.
Potrivit pisaniei pictate la intrarea in Biserica „Sfantul Vasile cel Mare“, sfantul lacas s-a zidit „cu vrerea Tatalui ceresc, Celui in Treime slavit“, intre anii 1795 - 1829, de catre ieromonahul Vartolomeu, pe locul unei vechi bisericute din lemn din sec. al XVIII-lea, cu hramul „Izvorul Tamaduirii”, ce era folosita ca paraclis pentru cimitirul "Sf. Vasile" din imediata apropiere. Pentru constructie s-a folosit si piatra provenind de la prima biserica a Manastirii Galata (numita si Galata din vale), daramata datorita alunecarilor de teren la putin timp dupa constructia ei .
Biserica pastreaza iconostasul original precum si mai multe obiecte de cult din secolul al XIX-lea.
Odinioara, imprejurul bisericii era un zid de piatra, avand pe partea interioara chilii pentru calugaritele din manastire. In anul 1889, biserica a fost pictata prin ravna preotului V. Hanganu si contributia enoriasilor. Cladirea, care are un plan triconc respecta impartirea clasica a bisericilor ortodoxe: pronaos, naos si altar.
In ultimul deceniu biserica a fost renovata integral, s-a pardosit interiorul sfantului lacas cu marmura, iar pictura interioara, realizata intre anii 1935 - 1940, a fost restaurata si repusa in valoare. Pe ambele laturi ale corpului principal al bisericii s-au construit o capela mortuara si o casa de praznuire. Dupa finalizarea lucrarilor de restaurare, ea a fost resfintita astazi de Inalt Preasfintitul Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si de Preasfintitul Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor pe data de 13 septembrie 2008.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cartierul nicolina tudor neculai manastirii galata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1127 (s) | 25 queries | Mysql time :0.016263 (s)