News Flash:

Biserica Stavropoleos - Bucuresti

20 Octombrie 2011
2335 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos este o biserica ortodoxa, construita in stil brancovenesc, in centrul orasului Bucuresti si are hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril. Lacasul a fost inaltat in 1724, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Munteniei, 1719-1730), de catre arhimandritul Ioanichie Stratonikeas.

Biserica Stavropoleos se afla in centrul istoric al Bucuresti-ului, chiar in spatele Muzeului National de Istorie. Stradutele linistite si tacute ce o impresoara sunt ca o trecere treptata de la "lumea dezlantuita" la linistea tainica din curtea si incinta manastirii.

In curtea hanului sau, Ioanichie a zidit biserica si o manastire, sustinuta economic din veniturile de la han (o situatie frecvent intalnita in epoca). In 1726 staretul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei si exarh al Cariei. Manastirea pe care a construit-o, poarta de atunci numele Stavropoleos, dupa numele vechiului scaun. Biserica Stavropoleos cuprinde, pe langa biserica ridicata in 1724 de catre arhimandritul grec Ioanichie si incinta construita la inceputul secolului al XX-lea, dupa planurile arhitectului Ion Mincu.

Biserica a fost afectata de cutremure de-a lungul timpului, turla fiind subrezita pana la cadere. Picturile turlei au fost restaurate insa la inceputul secolului al XX-lea. In prezent din vechea manastire nu a mai ramas decat biserica, alaturi de care exista o constructie de la inceputul secolului al XX-lea, care adaposteste o biblioteca, o sala de conferinte si o colectie de icoane vechi (inceputul sec. al XVIII-lea) si obiecte de cult, precum si fragmente de fresca recuperate de la bisericile demolate in timpul regimului comunist. Cladirea cea noua a fost construita dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Din anul 1991 biserica este pastorita de parintele Iustin Marchis, primul ieromonah al bisericii in ultima suta de ani.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

biserica stavropoleos staretul ioanichie picturile biblioteca
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1078 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013652 (s)