News Flash:

Borsa - jud. Maramures

20 Iulie 2011
3028 Vizualizari | 0 Comentarii
Puncte de interes: Cascada cailor, cariera de piatra, in zona Complexului Turistic, varfurile Pietrosul Rodnei, Lacul Iezer, cabana meteorologica si Puzdrele.

Localitatea Borsa se intinde de-a lungul soselei care o strabate de la Valea Hotarului, pe langa pasajul de cale ferata, pana la Gura Tiboului (raul Tibou), masoara 52 km, fiind una dintre cele mai lungi asezari din tara.

Cai de acces:

Arterele rutiere care asigura accesul in zona:

* DN18 (Baia Mare • Sighetu Marmatiei • Viseu de Sus • Moisei • Borsa • Prislop, Maramures • Sesuri) care face legatura peste Pasul Prislop cu:

* DN17 • Suceava • Campulung Moldovenesc • Vatra Dornei • Bistrita;

* DN17C care face legatura cu Bistrita, Nasaud si Dej;

In interiorul zonei, exista o serie de obiective interesante, care prin folosirea drumurilor forestiere existente sunt accesibile turistilor. Regiunea Borsei este accesibila si printr-o o cale ferata linia : Salva • Viseul de Sus • Sighetu Marmatiei cu legatura la Borsa. Din pacate de cativa ani, C.F.R.-ul a sistat transportul de calatori pe ruta Viseu - Borsa, aceasta fiind preluata de transportul I.R.T.A. cu autobuze sau maxi-taxi, doar pana in orasul Viseu de Sus, sau cu autoturismele personale, din lipsa de calatori.

Calea ferata cu ecartament ingust care asigura accesul pentru exploatarile forestiere in zona Vaser • Novat, a devenit si o cale de acces pentru turisti, garniturile de tren fiind prevazute cu vagoane pentru calatori (vagoane platforma sau vagoane inchise).

Relieful zonei Borsa este muntos, foarte accidentat, cu pante repezi si diferente mari de nivel. Inaltimile care se intalnesc in zona tin de trei formatiuni muntoase: Muntii Rodnei, Muntii Maramuresului si Muntii Tibau. Acesti munti inconjoara o depresiune si sunt asezati ca adevarate ziduri naturale de cetate, aici se poate aminti o ramura industriala importanta a regiuniii mineritul din zona Baia Borsa.

Muntii Rodnei se intind pe o distanta de 40 km de la est la vest si au doua varfuri principale: Puzdrele (2188m) si Pietrosu (2303m fiind cel mai inalt din Carpatii Orientali).

Cel mai inalt varf din Muntii Maramuresului, este varful Toroiaga (1929,9 m) la poalele caruia este situat cartierul Baile Borsa (apartinand orasului).

La sud, hotarul orasului Borsa este marginit de culmile Muntilor Rodnei, cu vf. Pietrosul, vf.Negoiescul Mare si vf. Repezii. Vf. Pietrosul (2303 m) desparte Borsa de judetul Bistrita Nasaud.In partea de rasarit se afla Carpatii Rasariteni, prin raul Tibou, Borsa are hotar cu Bucovina, mai precis cu judetul Suceava.

In partea nordica, dincolo de vf. Toroiaga, Borsa are hotar cu Ucraina, iar spre N-V hotar cu Viseu de Sus despartit de acesta prin Valea Vaserului - Valea Raului , iar de comuna Moisei o desparte Izvorul lui Dragos.

Turismul in zona este dezvoltat, cu precadere iarna, datorita conditiilor existente pentru practicarea sporturilor de iarna. In Complexul turistic au aparut un numar insemnat de locuri de cazare, in mod deosebit private. Pentru cei interesati de ski, acesta poate fi practicat pe doua partii pentru avansati (Telescaun si Patrat) si una pentru incepatori, numita "Partia prostilor". In perioada de vara, foarte scurta, de altfel, se recomanda drumetiile. Punctele de interes: Cascada cailor, cariera de piatra, in zona Complexului Turistic, varfurile Pietrosul Rodnei, Lacul Iezer, cabana meteorologica si Puzdrele. In Moisei poate fi vizitat Monumentul eroilor cazuti in al doilea razboi mondial. In Baia Borsa pot fi vizitate izvoarele cu apa minerala, sau Fantana Stanchii. Se poate ajunge relativ usor la Sighetul Marmatiei, Valea Izei cu toate bisericutele si portile sale din lemn prin care este celebru Maramuresul, sau la Sapanta.

Rezervatia naturala „Pietrosu Mare" se afla in imediata vecinatate a orasului Borsa; este cea mai mare rezervatie naturala complexa (geomorfologica, floristica si faunistica) din nordul tarii. Din 1979 ea a fost inclusa in reteaua mondiala de rezervatii ale biosferei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3436 viz    0 com
2484 viz    0 com
2589 viz    0 com
1811 viz    0 com
2498 viz    0 com
1815 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0949 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015022 (s)