News Flash:

Branza produsa intr-o pestera, ”salvata” de fermieri din Cluj. Este unica in lume

31 Ianuarie 2018
336 Vizualizari | 0 Comentarii

Timid, dar iata ca intram si noi in lumea buna a fabricantilor de branzeturi sau de mezeluri fine. Cativa fermieri din Cluj au salvat reteta unui tip de branza care se produce intr-o pestera, iar acum o vand in Spania, Anglia, Germania, sau Austria.

Si in Salina Turda, intr-un mediu unic, in racoarea si umbra galeriilor, se matureaza produse din carne uscata si sarata.

In Pestera de la Taga, in judetul Cluj, ia nastere o branza unica in lume datorita locului in care se matureaza. Cativa fermieri adunati intr-o cooperativa duc mai departe reteta care se pastreaza de mai bine de un secol. Cea mai cunoscuta este branza de Nasal.

In Pestera de la Taga traieste o bacterie unica in Europa, care creaza aceasta posibilitate de a fermenta branza. Zilnic, 10 oameni lucreaza aici pentru ca sortimentele sa ajunga mai apoi in magazinele din tara, dar si din strainatate.

Dan Tandea, administrator fabrica de branzeturi: “Este o branza care nu poate fi facuta in sistem industrial. Se lucreaza in sistem de manufactura. Daca astazi intra laptele in fabrica, in cel mai fericit caz in 30 de zile iese in forma de produs.”

Si Salina Turda este un loc special si nu numai pentru turism. Intr-o galerie din subteran, fermierii pun in fiecare luna timp de 25 de zile la maturat carne de porc, scrie stirileprotv.ro.

Bogdan Olivian, director general fabrica de carne: “Ne-am gandit sa facem un tip de produs uscat chiar in climatul natural din salina Turda. Este un produs suta la suta natural care foloseste doar ingrediente naturale si puterea aerului sarat din salina.”

In microclimatul steril din salina lipsesc aproape in totalitate agentii patogeni, care duc la descompunerea carnii. Astfel, produsele se pot pastra aici multa vreme, iar in timp capata un gust dulceag si aromat. Strainii care au vizitat salina au fost fascinati de mezeluri.

“Am cumparat carne traditionala facuta aici, ne-am dus inauntru si am zis sa incercam”, a spus un turist francez.

In localitatea Cund, din judetul Mures, un tanar matureaza intr-un beci special amenajat o branza dupa retetele ciobanilor din Alpii Elvetieni. Din 100 de litri de lapte ies doar 10 kilograme de branza.

Tanarul livreaza in toata tara. Secretul acestor branzeturi este ca sunt realizate manual si maturate traditional, fara ca invechirea lor sa fie fortata. Preturile pleaca de 32 de lei pentru un kilogram si pot sa ajunga pana la 200 de lei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

timid branzeturi mezeluri fine fermieri cluj pestera
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1246 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031584 (s)