News Flash:

Calendar crestin ortodox 18 ianuarie. Ce sarbatoresc azi ortodocsii

18 Ianuarie 2018
465 Vizualizari | 0 Comentarii

Sfintii Atanasie si Chiril au luptat impotriva a doua dintre cele mai mari erezii: arianismul si nestorianismul.

Sfantul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combatut pe Arie (arianismul), care sustinea ca Fiul lui Dumnezeu este cea dintai fiinta creata. Sfantul Atanasie s-a nascut in anul 295, in Alexandria.

Sfantul Chiril al Alexandriei l-a combatut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie sustinea ca in Iisus Hristos exista doua-persoane - persoana divina a Fiului lui Dumnezeu, nascut din Tatal mai inainte de toti vecii si persoana umana sau istorica a lui Iisus Hristos, cu care s-a nascut din Fecioara Maria.

Un monument din Romania, pe lista celor mai periclitate situri de patrimoniu din Europa

Cazinoul din Constanta se numara printre cele 12 monumente de patrimoniu preselectate pentru programul ''Cele mai periclitate 7 situri in 2018'' de catre o comisie de experti din diverse domenii, in deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, au anuntat marti Europa Nostra, principala organizatie de patrimoniu din Europa, si Institutul Bancii Europene de Investitii.

Potrivit site-ului Europa Nostra, cele 12 situri de patrimoniu preselectate pentru programul ''Cele mai periclitate 7 situri in 2018'' provin din zece tari europene. Acestea sunt: Centrul istoric din Gjirokastra, Albania; Bisericile post-bizantine din Moscopole si Vithkuq, Albania; Centrul istoric din Viena, Austria; Uzina de prelucrare a carbunelui din Beringen, Belgia; Monumentul Buzludja, Bulgaria; Reteaua de teleferice din Chiatura, Georgia; Manastirile si schitul David Gareji, Georgia; Castelul Sammezzano, Toscana, Italia; Cazinoul din Constanta, Romania; Siturile de arta preistorica, Cadiz, Spania; Orfelinatul grec Prinkipo, Turcia; Fabrica de gheata Grimsby, Marea Britanie.

Unele dintre aceste situri se afla in pericol ca urmare a neglijentei sau a dezvoltarii necorespunzatoare, altele din cauza lipsei de resurse sau de expertiza.

''2018 este anul in care va fi celebrat patrimoniul cultural unic al Europei si in care va fi subliniat rolul sau cheie in promovarea identitatii noastre si cladirea unei Europe mai incluzive. Cresterea constientizarii si mobilizarea eforturilor pentru salvarea siturilor de patrimoniu din Europa este un alt obiectiv al Anului European al Patrimoniului Cultural 2018'', a declarat in cadrul unui comunicat Denis de Kergorlay, presedinte executiv al organizatiei Europa Nostra. ''Aceasta lista scurta este, in primul rand si cel mai important, un apel la actiune. Indemnam publicul si principalii actori implicati la nivelurile locale, nationale si europene sa-si uneasca fortele pentru a salva comorile din patrimoniu care spun povestea noastra comuna si care trebuie salvate pentru generatiile care vor veni'', a adaugat acesta.

La randul sau, Francisco de Paula Coelho, decanul Institutului Bancii Europene de Investitii, a declarat ca salvarea acestor douasprezece situri nu va ajuta numai monumentele de patrimoniu cultural. ''Investitia in patrimoniul cultural, bine pregatita si implementata in mod corespunzator, renteaza in termeni de dezvoltare sociala, economica si culturala si este importanta pentru raspandirea acestui mesaj in cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018'', a precizat acesta.

Nominalizarile pentru programul ''Cele mai periclitate 7 situri in 2018'' au fost transmise de organizatiile societatii civile sau de organisme publice din cadrul vastei retele de membrii ai Europa Nostra de pe teritoriul Europei.

Programul ''Cele mai periclitate 7 situri'' a fost lansat in ianuarie 2013. Lista finala cu cele sapte cele mai periclitate situri de patrimoniu din Europa va fi dezvaluita la 15 martie.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

atanasie chiril arianismul nestorianismul sfantul atanasie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1212 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031716 (s)