News Flash:

Canalul Panama - Cel mai mare sistem de ecluze din lume

20 Martie 2012
8188 Vizualizari | 0 Comentarii
Cel mai mare sistem de ecluze Canalul Panama

Panama (Panama Canal = Canalul Panama), canalul de ecluze (Miraflores). Uneste oceanele Atlantic (Baia Limón din Marea Caraibilor ) si Pacific (Golful Panamá peste istmul cu acelasi nume din America Centrala istmica. Are 81,3 km lungime (locul 5 pe glob), 91 - 300 m latime, 12,5 m ad. min. Pe traseul lui se afla sase ecluze. Primele trei (Gatún) asigura ridicarea navelor care vin dinspre Atlantic la nivelul lacului Gatún, din centrul traseului, al carui nivel se afla cu 26 m deasupra celui al marii. Dupa ce trec prin sectorul de canal taiat în masivul Gulebra, navele coboara prin intermediul ecluzelor de la Pedro Miguel si Miraflores - aici se afla doua ecluze fiecare masurând 305 m lungime si 33,5 m latime. În zona ecluzelor navele sînt remorcate cu locomotive electrice. Traversarea canalului se face numai ziua si dureaza 7 - 8 ore. Canalul Panama reprezinta cea mai scurta cale maritima dintre Europa si Pacificul de Est. Prin canal trec anual în jur de 14 000 de nave, asigurând un trafic de cca 120 mil. t. Traficul de marfuri dinspre Atlantic (produse manufacturate, siderurgice, chimice, textile, etc.) spre Pacific este mai important decît în sens invers (lemn, minereuri, grîu s.a.). Canalul este însotit de o cale ferata si o sosea.

Ideea construirii unui canal în aceasta zona dateaza de la începutul sec. al XVI-lea, dupa ce conchistadorul spaniol Vasco Nunez de Balboa a descoperit, traversând istmul Panama, Oc. Pacific (29 septembrie 1513). Spania nu dorea insa, în acea vreme, realizarea unui asemenea canal care sa faciliteze accesul navelor straine spre coloniile ei. Problema realizarii canalului a fost reluata însa la mijlocul secolului trecut de catre americani si francezi.

Canalul a fost construit în perioada 1881 - 1914. Lucrarile au fost începute de Franta, cu executarea lor fiind însarcinat contele de Lesseps, cel care realizase Canalul de Suez. Dupa ce Compania înfiintata de acesta da faliment (1889), lucrarile sînt continuate de S. U. A. care în 1903 încheie un tratat de concesionare cu Republica Panama, iar în 1904 cumpara de la Franta drepturile, lucrarile executate si materialele folosite. Primul vas oceanic a trecut prin canal la 3 august 1914, iar deschiderea pentru navigatia comerciala a avut loc la 15 august 1914. Dupa al doilea razboi mondial, statul Panama reclama suveranitatea asupra zonei Canalului Panama (în afara de canalul propriu-zis, zona cuprinde si doua fîsii de teren de cîte 8 km latime de ambele parti ale acestuia), regociind cu S. U. A. tratatul din 1903. Tratativele se afla si astazi în curs de desfasurare.

Constructia canalului a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse vreodata. A avut un impact enorm asupra navigatiei, deoarece navele nu mai trebuie sa treaca pe drumul periculos prin Trecerea Drake si Capul Horn în punctul cel mai sudic al Americii de Sud. O nava care pleaca New York catre San Francisco prin canal traverseaza 9 500 km, mult sub distanta de 22500 km pe care o presupunea ruta ocolitoare pe la Capul Horn.
De la deschidere, canalul a avut un succes enorm, si este în continuare un element indispensabil al navigatiei internationale. În fiecare an prin canal trec mai mult de 14 000 de nave, transportând mai mult de 20378 milioane de tone de marfa.

Canalul Panama
face legatura între Golful Panama din cadrul Oceanului Pacific cu Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic. Din cauza formei de S a istmului Panama, canalul pleaca din sud-est, din capatul dinspre Pacific, catre nord-vest, la capatul dinspre Atlantic; pentru a evita orice confuzie, autoritatile au clasificat tranzitul prin canal ca spre nord (din Pacific în Atlantic) si spre sud (din Atlantic în Pacific).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

panama canalul panama marea caraibilor pacific masivul gulebra
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1180 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013649 (s)