News Flash:

Capela Bethlehem

4 Iulie 2012
879 Vizualizari | 0 Comentarii
Capela Bethlehem
In piata Bethlehem se afla unul dintre cele mai importante lacasuri religioase pragheze, loc al aparitiei ordinului husit. In 1391, reformatorii praghezi au castigat dreptul de a construi o biserica in care sa fie tinute slujbe in limba ceha, in loc de latina, construind astfel cea mai mare capela din Boemia, in care se puteau ruga peste 3.000 de persoane. Din punct de vedere arhitectural, accentul cade pe amvon si nu pe altar. Jan Hus a tinut slujbe aici intre 1402 si 1412, lucru care a facut posibila patrunderea reformei religioase din Krolinum, unde el era rector.

In secolul XVIII capela a fost daramata. In timpul deceniului 2 al secolului XX au fost descoperite ramasite, iar intre 1948 si 1954 intreaga constructie a fost ridicata din nou din temelii, pe baza vechilor desene. In zilele noastre este un monument cultural national.
Se pot vedea inca parti originale in latura estica a bisericii: usa amvonului, mai multe ferestre, si usa altarului. Aceste zone, inclusiv incaperile folosite de Hus si de altii sunt si ele originale, fiind folosite astazi in scopul expozitiei. Picturile de pe ziduri sunt moderne si sunt bazate pe predicile husite. Fantana din incinta capelei este ridicata inaintea acesteia.
In fiecare an, in noaptea de 5 iulie, in ajunul zilei in care Ian Hus a fost ars pe rug este tinuta o slujba comemorativa, cu discursuri tinute in sunete de clopot.


 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

piata bethlehem reformatorii praghezi jan hus krolinum fantana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0906 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018050 (s)