News Flash:

Capela sixtina a bisericilor de lemn din Dumbrava Sibiului - GALERIE FOTO

3 Ianuarie 2014
1246 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica de lemn din Dretea din localitatea omonima in judetul Cluj a fost transferata si restaurata in Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului unde a fost resfintita in anul 2006. Constructia din barne inchetorate este datata de o insemnare de carte din 1672. In interior se pastreaza o frumoasa pictura parietala datata in 1742. Biserica se afla pe noua lista a monumentelor istorice sub codul LMI: SB-II-a-A-12012, ce cuprinde Muzeul Tehnicii Populare din Sibiu in ansamblul lui.
Istoric
Biserica, achizitionata de Muzeul in Aer Liber din Sibiu si reconstruita in Dumbrava Sibiului in 2006, provine din satul Dretea, comuna Manastireni, judetul Cluj.
Datorita si unei inscriptii facute pe o Evanghelie in data de 8 mai 1903, si anume „Sfanta biserica din Dretea, precum am aflat scris intr-un Orologiu vechi s-au edificat in anul 1672, fiind preot Popa Mihai“, constructia bisericii a fost datata in anul 1672.
Interiorul bisericii a fost pictat in 1742, dupa cum o dovedeste pisania aflata in stanga iconostasului, in partea superioara, a carui transcriere o redam mai jos: "Acestu frontaru svuntu lau rascumpearat Nistor Gheorghie cu feciori lui, cu Gherman si cu Nistor si cu Gevrila si cu gasda alu Maria Petrui, pomanirea aloru, pomane in viaci, pomane loru, anul de la H[ri]stosu 1742".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

dretea4
dretea cluj dumbrava sibiului istoric comuna manastireni
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1520 (s) | 23 queries | Mysql time :0.041211 (s)