News Flash:

Casa Argintarului - Bistrita

10 Noiembrie 2011
2129 Vizualizari | 0 Comentarii
Casa Argintarului

Monument de arhitectura din Bistrita, ridicat la inceputul Renasterii, Casa Argintarului este fosta locuinta a unui mare mester bijutier care i-a infrumusetat fatada. Aici functioneaza acum Sectia de istorie a muzeului, avand un fond de peste 10.000 piese, printre care o sabie de bronz de tip micenian (sec. al XV-lea BC), bronzuri tracice (secolele XIII-X BC), podoabe si arme traco-scitice (secolul al VI-lea BC), ceramica, arme si alte obiecte din marea necropola celtica de la Fantanele (secolele IV-II BC), piese din castrele romane de la Orheiu Bistritei, tezaure monetare (romane si feudale), obiecte ale breslelor bistritene s.a.

Parterul cuprinde in axul din stanga gangul carosabil, boltit semicircular, in dreapta, la strada, doua incaperi, una cu bolti in cruce sprijinite pe console, cealalta boltita semicilindric, ca si incaperea din spatele scarii. Scara ampla, cu dubla rampa si balustrada din zidarie, conduce la un hol spatios din care se intra prin usi cu ancadramente din piatra la incaperile de la strada si la cea laterala dinspre curte, cu plafoane pe grinzi masive. Doar incaperea ingusta de la strada are bolta semicirculara.

Fatada are parterul dominat de portalul monumental cu deschidere semicirculara profilata, cu cheia de arc in voluta si imposte. Orizontala fatadei este accentuata prin cornisa continua de deasupra ancadramentelor etajului si cele care surmonteaza ancadramentele parterului. Frontul dinspre curte are la etaj 3 deschideri cu ancadramente dreptunghiulare impartite printr-un menou si o traversa cu profilatura identica cu cele din frontul principal.

La restaurare, in curte, a fost adaugat un corp pe cladire, pe latura din dreapta gangului, pe parter la care au fost introduse ancadramente care imita pe cele originale. Denumirea constructiei a fost atribuita dupa cele doua pocaluri, insemne ale unui membru al breslei argintarilor, ce au fost sculptate pe chenarul uneia dintre ferestrele parterului.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

casa argintarului mester bijutier bronzuri tracice orheiu bistritei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1108 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013356 (s)