News Flash:

Casa Memoriala Ion Creanga – Neamt

6 Septembrie 2011
3639 Vizualizari | 0 Comentarii
Daca vreti sa sa va intoarceti in timp sis a intrati in pielea personajelor lui Ion Creanga, atunci cea mai buna alegere este sa faceti o vizita la Casa Memoriala Ion Creanga de la Humulesti.

Cunoscut din ”Amintiri din copilarie”, Humulesti este astazi cartier al orasului Targu Neamt, pe strada Ion Creanga nr. 8, dincolo de Ozana cea limpede si frumos curgatoare. Casa a fost construita in 1830 de catre Petrea Ciubotariul, bunicul marelui povestitor si a fost amenajata ca muzeu.

Descriere Casa Memoriala Ion Creanga Casa Memoriala Ion Creanga a fost restaurata in 1937 prin grija istoricului Nicolae Iorga, iar in 1944 Sofia Grigoriu, nascuta Creanga, doneaza casa Asociatiei Invatatorilor din Romania. Casa copilariei lui Creanga a ramas mostenire din generatie in generatie si a fost locuita pana in anul 1959 cand a fost declarata printr-un decret patrimoniu national si a fost declarata muzeu. Ion Creanga (1 martie 1837, Humulesti-31 decembrie 1889, Iasi) a fost un scriitor roman, recunoscut datorita maiestriei basmelor, povestilor si povestirilor sale, este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii romane mai ales datorita operei sale autobiografice ”Amintiri din copilarie”, tineretea lui fiind bine cunoscuta publicului larg prin prisma acestei opere. In 1847 incepe scoala de pe langa biserica din satul natal. Fiu de taran, este pregatit mai intai de dascalul din sat, dupa care mama sa il incredinteaza bunicului matern (“tatul mamei, bunicu-meu David Creanga din Pipirig”), David Creanga, care-l duce pe valea Bistritei, la Brosteni, unde continua scoala. Casa are acoperisul larg de dranita, peretii durati din barne groase peste care s-a asternut un strat de lutuiala. Intrarea scunda este adapostita de ploile repezi printr-o prispa lata de cateva palme, iar in spatele casei un acoperamant de scanduri cu panta repede protejeaza mai multe obiecte gospodaresti si unelte agricole cu certa valoare etnografica.

In interior
sunt expuse obiecte specifice vremii, care amintesc de marele povestitor cum ar fi laita, de jur imprejurul camerei, acoperita cu laicere, culmea cu cateva straie, opaitul, furca si roata de depanat, vartelnita, masa la care a invatat Ionica buchiile cartii, ceaslovul amintit in memoriile sale.

In spatele casei se mai pastreaza inca obiecte gospodaresti si unelte agricole adapostite de un acoperament inclinat din scanduri. O fata mai putin cunoscuta a lui Creanga este cea a povestilor licentioase: ”Povestea povestilor”. ”Amintirile din copilarie” reprezinta partea cea mai personala a operei lui Creanga, acestea i-au stabilit reputatia de mare prozator. Pe masa din odaia mare se gaseste astazi un bust al lui Ion Creanga.

In tinda casei este amenajata o expozitie cu operele marelui povestitor, cu documente de arhiva, scrisori, carti postale cu autograf, manuale scolare: Metoda noua de scriere si citire; Invatamantul copiilor; Geografia judetului Iasi, fotocopii ale manuscriselor si fotografii. Exponatele au valoare etnografica, documentara si nostalgica, obiectele expuse pastrand vie imaginea si biografia lui Ion Creanga, stand marturie a civilizatiei si traditiei populare caracterizata de simplitate, bun simt si modestie a locuitorilor din aceata parte a tarii. In prezent, Casa memoriala Ion Creanga este unul dintre cele mai vizitate muzee din tara, trecandu-i pragul anual mai mult de 40.000 de turisti romani si straini. Copiii sunt atrasi de exponatele din curtea casei memoriale, unde pot retrai povestile marelui scriitor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

humulesti ozana nicolae iorga david creanga brosteni in interior furca
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2687 viz    0 com
1911 viz    0 com
3149 viz    0 com
3967 viz    0 com
2517 viz    0 com
1473 viz    0 com
1272 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1287 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013311 (s)