News Flash:

Casa Memoriala Mihail Sadoveanu – Iasi

6 Septembrie 2011
2410 Vizualizari | 0 Comentarii
Scriitorul Mihail Sadoveanu s-a stabilit impreuna cu familia in vila cu “turnisor patrat”, situata in Copou, in zona Institutului Agronomic, in anul 1918. Dupa trei ani s-a mutat in Bucuresti.

In aceasta casa Sadoveanu a scris aproximativ 35 de opere, din care “Strada Lapusneanu”, “Venea o moara pe Siret”, “Hanu-Ancutei”, “Zodia Cancerului”, “Baltagul”, primele doua parti din “Fratii Jderi” etc. Muzeul Casa memoriala Mihail Sadoveanu a fost donata statului pe timp nelimitat pentru a fi folosita ca muzeu. In cladire sunt expuse obiecte memoriale cum ar fi portretele parintilor, portret si bust ale scriitorului, o icoana din secolul al XVIII-lea, o masa florentina, un sah de fildes, pianul, sabia de samurai, obiecte de vanatoare si pescuit, etc.

Interiorul cuprinde sapte incaperi amenajate dupa cum urmeaza: documente privind istoricul casei si a personalitatilor care au locuit-o; anii de scoala si debutul scriitorului; documente, lucrari de arta, obiecte personale privind familia, cartile de inceput ale scriitorului; camera de primire a musafirilor si lucrari din perioada de apogeu a creatiei sadoveniene; Sadoveanu – pescar, vanator si sahist; Sadoveanu in arta plastica; camera de raritati. Construita de Mihail Kogalniceanu in 1842, cladirea este monument de arhitectura.

A fost restaurata intre anii 1978-1980, valorificand expozitional manuscrise, editii prime, fotografii originale, unelte de vanatoare si pescuit, mobilier, vestimentatie, lucrari de arta plastica, grup statuar. In 1947, Mihail Sadoveanu a donat domeniul Institutului de Agronomie din Iasi. In prima duminica a lunii mai in care arborii din curte infloresc, in castelul cu turn se organizeaza traditionala “Sarbatoare a liliacului”.

La 6 noiembrie 1980, casa de la Copou cunoaste momentul sarbatoresc al inaugurarii sale ca Muzeu Memorial Mihail Sadoveanu. Printre cei care sunt invitati la eveniment se numara fiica scriitorului, Profira Sadoveanu, sotia sa, Valeria Sadoveanu, I.P.S. Teoctist, Mitropolitul Moldovei si Sucevei scriitori si oameni de cultura, oficialitati din Iasi, un numeros public.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

strada lapusneanu hanu-ancutei zodia cancerului baltagul interiorul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2661 viz    0 com
1895 viz    0 com
3097 viz    0 com
3893 viz    0 com
2487 viz    0 com
1421 viz    0 com
1252 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0796 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012503 (s)