News Flash:

Cascada Niagara

16 Martie 2012
4911 Vizualizari | 0 Comentarii
Cascada Niagara

Situata între statele New York si Ontario, Cascada Niagara este una din cele mai spectaculoase miracole naturale ale continentului Nord-American. Cascada se afla pe râul Niagara, care curge între Statele Unite si Canada de la Lacul Erie pâna în Lacul Ontario. Aceasta se afla la aproape 27 kilometri nord vest de Buffalo.
Cascada este divizata în doua parti de Insula Goat. Partea mai mare cea din stânga (canadiana) se numeste Horseshue Falls si are o înaltime de 56 de metri, iar lungimea crestei este de aproximativ 670 metri. Cealalta parte, American Falls, din jumatatea dreapta are o înaltime de 58 de metri, dar lungimea crestei doar de 320 metri.

Pâna ajunge sa curga peste stratul de roca, partea americana a râului are doar 1 metru adâncime, spre deosebire de cea canadiana care are aproximativ 6 metri adâncime. În fiecare minut aproape 340000 de metri cubi de apa cade peste stâncile cascadei Niagara. Din cauza caderii puternice de apa se formeaza o ceata care la rândul ei cu ajutorul soarelui da nastere la multe curcubee. Din acest motiv indienii Iroquois au numit cascada Cataracta Niagara.
Plonjarea puternica a apei a produs pesteri în spatele perdelei de apa. Guvernele canadiene si americane au construit parcuri, platforme de vizionare, drumuri si autostrazi. Rezervatia Niagara State Park a fost înfiintata în 1885 si este cel mai vechi parc al statului New York. Acesta include un turn de observatie, lifturi care coboara în baza cascadei Americane si excursii cu barca la baza cascadei Horseshue.
Aria parcului este de mult timp statiune turistica cât si locul favorit cuplurilor care vor sa îsi petreaca luna de miere. Noaptea lumini colorate ilumineaza cascada. Aproape toata apa a patru mari lacuri se varsa în Cascada Niagara.


Cascada Niagara are aproape 25.000 de ani vechime. Roca dura (dolomite) de la baza cascadei este mult mai veche. Cascada a luat nastere pe "patul" unei insule din perioada Silurian intre 395 si 400 de milioane de ani in urma.Incetul cu incetul sedimentul vascos a intarit dolomitul care contine si megneziu.
Mai tarziu regiunea Niagara sa ridicat pana in centrul orasului Michigan.
Multe ere mai tarziu ghetarii au acoprit acesta regiune iar dupa topirea lor apa a inceput sa curga in bazinul Ontario formand noua cascada Niagara. Noaptea cascada este luminata cu reflectoare puternice oferind turistilor un spectacol de nemaivazut.


 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

new york ontario cascada niagara miracole naturale lacul erie buffalo
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2115 viz    0 com
3596 viz    0 com
3652 viz    0 com
3098 viz    0 com
2098 viz    0 com
4404 viz    0 com
4620 viz    0 com

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1070 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017408 (s)