News Flash:

Castelul de Apa din Turnu Severin, noua atractie a urbei

10 August 2012
4923 Vizualizari | 0 Comentarii
Castelul de apa drobeta turnu severin
Castelul de Apa, cladire emblematica a municipiului Drobeta Turnu Severin, a fost introdus in circuitul turistic, dupa ce a fost reabilitat cu 1 milion de euro, fonduri europene.

Castelul de Apa este cladire de patrimoniu facand parte din categoria monumentelor istorice. Monumentul istoric a fost reabilitata si amenajat prin proiectul de modernizare si conservare a castelului din cadrul programului de cooperare transfrontaliera IPA Romania-Serbia.

Cladirea cu functiuni multiple este conceputa ca o succesiune de spatii pe verticala, care sa adaposteasca un centru de informare turistica, un spatiu de expozitie si galerie de arta, un muzeu „Istoria alimentarii cu apa a municipiului Drobeta Turnu Severin, o expozitie de fotografii si sculptura, o cafenea literara si spatiu de belvedere.

Deschiderea castelului a fost asteptata cu multa nerabdare de severineni. De altfel, acestia au venit zilele acestea in numar foarte mare sa viziteze acest monument istoric al orasului. Si nu numai. Turistii care sunt cazati in statiunea Baile Herculane ori turistii care calatoresc pe Dunare pe vasele de croaziera nu rateaza acest punct. „Iata ca in  momentul de fata ne bucuram de prezenta a numerosi vizitatori si turisti. Pot sa spun ca au fost turisti din tara, dar si din strainatate foarte multi”, a declarat Valery Stanescu, directorul Casei Municipale de Cultura.  „Foarte multa lume vine sa viziteze Castelul, cum ne-am dorit de altfel noi toti – in copilarie toti ne doream sa vizitam Castelul de Apa  si toti ne imaginam ca aici salasluieste o printesa, care isi asteapta printul. Ei bine, severinenii au avut parte de o primire extraordinara si vin in numar foarte mare. De exemplu, numai duminica au fost 250 de vizitatori”, a spus, la randul ei, Manuela Vasilescu, referent la Casa Municipala de Cultura.

Constructia Castelului de Apa, monument emblematic pentru severineni, opera de stil si tinuta civilizatoare, care si astazi da identitate Severinului prin asezarea sa giratorie in axul principal al urbei, este legata de alimentarea cu apa din Dunare a municipiului. Proiectul alimentarii cu apa potabila a orasului Turnu Severin, intocmit la Ministerul Lucrarilor Publice de inginerul Elie Radu, format din 13 piese scrise si 19 piese desenate si aprobat de Consiliul Tehnic Superior, a fost trimis primarului orasului la 21 martie 1909. Proiectul prevedea alimentarea cu apa de Denuare decantata, filtrata si sterilizata cu ajutorului ozonului. Licitatia lucrarilor stabibilita pentru 6 mai 1910 a avut loc, la cererea firmelor interesate, pe data de 28 iunie 1910. Lucrarea a fost licitata de firma Petre Andreescu Fii din Craiova, care prin contractul incheiat la 31 iulie 1910 s-a angajat ca in termen de 2 ani sa realizeze lotul I de lucrari, respectiv captarea apei din Dunare, bazinele de decantare, castelul de apa, statiunea de forta motrice si pompare, canalele, reteaua de conducte din oras, masinile si instalatiile aferente, inginerul Elie Radu fiind angajat sa supravegheze si sa conduca lucrarile.

Solemnitatea inceperii lucrarilor a fost fixata pentru ziua de 17 octombrie 1910, la orele 9 dimineata. Desi unele lucrari de finisare nu au mai fost efectuate (intre acestea si exteriorul castelului de apa), lucrarile de alimentare cu apa a orasului Turnu Severin au fost primite pe seama orasului de catre autoritatile municipale ale orasului, in toamna anului 1915. Odata cu dezvoltarea orasului, capacitatea de inmagazinare a castelului devine insuficienta si se pune problema construirii celui de-al treilea bazin. Acesta se realizeaza in anul 1964 si este amplasat in spatiul podului peste ultimul planseu de beton al constructiei. In anul 1980, Castelul de Apa isi pierde utilitatea, bazinele sunt golite si este folosit ca birouri si ateliere pentru societatea ce administreaza alimentarea cu apa si canalizarea orasului. In decembrie 2010, Primaria Drobeta Turnu Severin a reusit sa obtina fonduri nerambursabile pentru reabilitarea Castelului de Apa.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0809 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013241 (s)