News Flash:

Castelul Lazar - Gheorgheni

13 Decembrie 2011
1286 Vizualizari | 0 Comentarii
Castelul Lazar

Castelul Lazar a fost ridicat in 1532, pe locul unor vechi cladiri si este una din cele mai impunatoare resedinte nobiliare din Ardeal. In turnul portii se gaseste o inscriptie cu litere gotice din anul 1532 (Cristus Maria 1532). Cel mai vechi turn de locuit dateaza din 1450. Castelul Lazar si-a capatat forma finala in timpul lui Lázár István (fiul lui Lázár András), care a copilarit impreuna cu principele Bethlen Gábor, ulterior unul din oamenii de incredere al acestuia, judecatorul regal al scaunului Ciucului, Gheorghenilor si Casinului, cel care a prezidat adunarea nationala secuiasca din Lutita din anul 1596. Stema lui se gaseste pe peretele sudic, pe bastionul din stanga portii, impreuna cu inscriptia "1632″, anul incheierii constructiei. In curte se pot vedea o serie de constructii partial in ruina: bucataria, locuinta personalului de deservire, cuptorul, cazarma, fantana, atelierul de fierarie, grajdurile.

In elementele arhitecturale este vizibila influenta rensterii. Pe partea de sud, zidurile sunt infrumusetate cu cornisa crenelata si pictata. Stilul italian este intalnit pe 3 dintre bastioanele din colt, care poarta inscriptii si fresce cu blazoane. Cel de-al patrulea insa, este cu totul special, fiind construit cu 7 laturi.

Castelul a fost devastat in 1707 de trupele austriece ca represalii pentru sprijinul acordat de contele Lázár Ferenc luptatorilor pentru libertate, castelul a fost renovat de Lázár Ferenc. Lui ii este atribuita si constructia "palatului mare" (sala cavalerilor), unde se tineau ani la rand sedintele Scaunului. Cu moartea sa se incheie perioada de glorie a castelului. Incendiile din 1748 si 1872 au contribuit decisiv la degradarea constructiei, in care au fost oaspeti printre altele domnitorii Moldovei Petru Rares (1527-1538) si Mihnea Voda (1660).

Castelul Lazar gazduieste exponatele donate de catre artistii participanti la taberele de creatie ce se organizeaza aici. Galeria de Arta "Prietenia" (expozitia de pictura) ocupa cele opt sali mari ai bastionului portii si incaperile din "Sala Cavalerilor". Sunt expuse in permanenta 150 de picturi din tezaurul artistic bogat format din donatiile artistilor participanti la tabara de creatie, expozitia fiind astfel o reprezentare bogata a artei plastice contemporane.

Sunt prezenti prin operele lor artisti ca: Aurel Ciupe (Aleea), Bandarau Nicolae (sculptura "Luptatorul"), Grigore Patrichi (Figura), Gaál András (Cariera), Liviu Suhar (Carnavalul), Barabás István (Pe camp), Balla József (Pictorul), Dumitrescu Mircea (Coridorul), Bálint Károly (Tineretea - sculptura in marmura). Aici este expus bustul lui Bethlen Gábor, opera artistului Ferenc Ernő.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

castelul lazar cristus maria stema bucataria cazarma grajdurile
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0981 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018173 (s)