News Flash:

Cataclismele de natura cosmica

30 Noiembrie 2011
1933 Vizualizari | 0 Comentarii

Planeta a suferit de pe urma cataclismelor de natură cosmică, cum ar fi căderea asteroizilor sau ciocnirea cu o cometă. S-a stabilit că, în medie, în fiecare 50 mln de ani, un asteroid cu diametrul de circa 10 km, cade pe Pământ. Craterul format are un diametru de peste 200 km. Energia eliberată de asteroid depăşeşte de 3 mlrd de ori puterea bombei lansate asupra Hiroshimei. Pe lângă efectele locale (seisme, tsunami, incendii uriaşe), întreaga planetă este învăluită de un nor de praf cosmic, care opreşte o mare parte a luminii solare.

Un alt cataclism posibil, în trecut sau în viitor, nefast pentru viaţa de pe Pământ, este explozia unei stele gigantice (supernova) la o distanţă de până la 50 de ani-lumină de planeta noastră (se consideră că aceasta se întâmplă la fiecare 100 de milioane de ani). Fluxul intens de raze radioactive ar afecta grav Pământul.

Meteoritul care a căzut în Arizona (în sud-vestul SUA)acum 50.000 de ani a făcut un crater cu diametrul de 1,2 km şi adâncimea de 180 de metri. Până în prezent, în jur nu creşte vegetaţia. Savanţii estimează că anual cad pe Pământ peste 10.000 de tone de materie meteoritică, cantitatea cea mai mare fiind sub formă de praf. În 1920, pe teritoriul statului african Namibia, în apropiere de Groot-fontein, au fost găsite rămăşiţele celui mai mare meteorit din lume (Hoba West) – 60 de tone.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

arizona namibia groot-fontein hoba west
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 34 queries | Mysql time :0.055119 (s)