News Flash:

Cateva lucruri care iti influenteaza in mod inconstient comanda la restaurant

21 Iunie 2018
253 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (0.0000)
USD: 4.1197 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Nu este nici un secret ca se intampla multe lucruri in jurul tau atunci cand mananci la un restaurant – chelnerii in jur, muzica pe fundal si exista si meniul pe care trebuie sa-l consultati. In timp ce aceste elemente par complet obisnuite, cercetatorii au aratat ca acesti factori, dar si altii, pot influenta ceea ce veti consuma.

Specialistii de le Universitatea Cornell au prezentat o serie de factori care influenteaza comanda la restaurant:

Indicele de masa corporala (IMC) al ospatarului

S-ar putea sa va ganditi ca principalul scop al chelnerului vostru este doar sa va serveasca, insa cercetatorii au descoperit ca greutatea lui are o influenta directa asupra a ceea ce vei manca si bea. Un nou studiu a descoperit ca exista de patru ori mai multe sanse ca oamenii sa comande desert atunci cand chelnerul are un IMC ridicat – si efectul este mai mare la clientii mai slabi. Potrivit aceluiasi studiu, a afectat chiar si cat au baut: clientii cu un chelner supraponderal au consumat 17% mai mult alcool decat cei cu unul mai slab. Pentru a combate aceasta situatie, cercetatorii spun ca este mai bine sa decideti inainte de a va aseza la masa daca doriti sau nu sa serviti si desert.

Greutatea persoanei cu care luati masa

Persoana cu care luati masa poate influenta, fara sa va dati seama, ceea ce veti manca si bea. Potrivit unui studiu, simplul fapt ca te afli in prezenta unei persoane cu o cateva kilograme in plus creste nivelul de mancare nesanatoasa pe care oamenii il consuma. De asemenea, reduce cantitatea de alimente sanatoase pe care o persoana o consuma, chiar si atunci cand partenerul supraponderal consuma alimente sanatoase.

Ambianta

Lumina slaba si muzica usoara creeaza o atmosfera relaxata si va face sa va bucurati mai mult de experienta voastra. Cercetarile au descoperit ca persoanele care au mancat mancare de tip fast-food intr-un cadru cu muzica de jazz si lumina slaba au petrecut mai mult timp la masa decat cei care au mers intr-un restaurant fast-food tipic, dar au consumat mai putina mancare. De asemenea, au apreciat mancarea ca fiind mai placuta.

Numele preparatelor

Un studiu din 2014 publicat in Jurnalul International de Management al Ospitalitatii a constatat ca meniul unui restaurant are un impact foarte mare asupra a ceea ce comandati. Printre constatarile studiului: sunt mai multe sanse sa comandati produse cu nume descriptive din meniuri (“Filet suculent de peste” vs. “filet de peste”). In mod ciudat, participantii la studiu au evaluat numele mai descriptive ca fiind mai gustoase decat cele cu nume de baza – chiar daca erau aceleasi feluri de mancare – si erau dispusi sa plateasca cu 12% mai mult pentru ele.

Comanda la bufet

Cand vine vorba de bufete, ceea ce vedeti mai intai este ceea consumati cel mai mult. Potrivit unui studiu, mancarea aflata in primul rand este ceea ce se mananca cel mai mult si influenteaza tot ce consumati. Pentru studiu, cercetatorii au creat doua randuri de bufet: unul cu alimente sanatoase mai in fata si un alt rand cu alimente mai putin sanatoase. Atunci cand participantilor li s-au oferit prima data fructe, 86 la suta au pus asta pe farfuriile lor (fata de 55 la suta cand au fost oferite ultima data). Pe de alta parte, mai mult de 75% au luat oua cu branza atunci cand au fost oferite in primul rand, in timp ce doar 29% le-au luat cand au fost oferite ultima data. Mai mult decat atat, peste 65% din farfuriile noastre sunt umplute cu cel putin unul dintre primele trei alimente pe care le vedem prima data.

Specialitatile

Se pare ca suntem destul de lenesi atunci cand vine vorba de a comanda. Un studiu publicat in Jurnalul de Psihologie si Marketing a constatat ca oamenii erau mult mai predispusi sa comande un fel de mancare oferit ca specialitate si evidentiat de catre chelner in meniu. In timp ce acest lucru nu este neaparat rau, va poate determina sa comandati mai multe preparate nesanatoase decat ati fi intentionat.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

universitatea cornell factori comanda restaurant imc alcool
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1012 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017212 (s)