News Flash:

Cazanele Mari si Cazanele Mici din Defileul Dunarii - FOTO

23 Octombrie 2017
360 Vizualizari | 0 Comentarii
Dunarea formeaza, din momentul in care intra in Romania pe la Bazias, unul dintre cele mai fascinante trasee din cei 2.860 km ai sai, pe care ii strabate de la izvoare pana la varsarea in Marea Neagra.
Este vorba despre Defileul Dunarii cu o lungime de 135 km, pornind de la Bazias si pana la barajul lacului de acumulare ''Portile de Fier'' (Gura Vaii), construit in perioada 1964-1971.
Cel mai lung defileu din Europa este alcatuit dintr-o succesiune de largiri si ingustari (clisuri) determinate de alternanta rocilor, zona cea mai spectaculoasa fiind cea a Cazanelor (9 km) cuprinsa intre gurile de varsare ale raurilor Plavisevita si Ogradena si formata din Cazanele Mari si Cazanele Mici, despartite intre ele printr-un golf semicircular, bazinetul Dubova, potrivit www.cazaneledunarii.com.ro.
In aceasta zona, Dunarea este fortata sa treaca printre munti ingustandu-se pana la latimi cuprinse intre 180-250 m. Adancimea apei in aceasta zona poate atinge 100 m. Totodata, curentii din adancuri sunt extrem de puternici, la suprafata apa parand ca fierbe. Barajul de la Portile de Fier a mai incetinit din viteza curentului, care depasea 5 m/s (18 km/h).
Zona Cazanelor Mari si Cazanelor Mici din Defileul Dunarii a fost declarata de specialisti monument unic al naturii in Europa. 
Cazanele Mari si Cazanele Mici fac parte din rezervatia naturala cu acelasi nume, de tip mixt, ce acopera o suprafata totala de 215 ha, si care este amplasata pe teritoriul localitatii Dubova, intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului. Rezervatia naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici a fost declarata prin Decizia 18/1980 a Consiliului Judetean Mehedinti.
Cazanele Mari se intind pe o lungime de 3,8 km, intre Plavisevita si bazinetul Dubova, fiind formate din masivul calcaros Ciucaru Mare (318 m), ai carui pereti abrupti marginesc latura stanga a fluviului si dealul Stirbatul Mare (Veliki Strbac — 768 m), pe malul sarbesc.

Vezi si Aproximativ 800 de turisti au depus plangeri false, ca sa ia despagubiri de la hoteluri
Cazanele Mici, cu o lungime de 3,6 km, se afla intre bazinetul Dubovei si Ogradena. Ele sunt strajuite de Ciucaru Mic (313 m) si Stirbatul Mic (Mali Strbac — 626 m) pe teritoriul Serbiei. 
Flora din zona Cazanelor contine multe elemente submediteraneene in amestec cu cele central-europene, printre care: arborete de fag, frasin negru, alun turcesc, gorun, liliac salbatic, tisa (taxus baccata), considerata un monument al naturii. Alte plante ocrotite in cadrul rezervatiei mai sunt: laleaua galbena (tulipa hungarica), stanjenelul de stanca, clopoteii Cazanelor, sapunarita rosie, cornutul, colilia, etc.
In Defileul Dunarii mai pot fi vizitate, pe langa zona Cazanelor, si alte obiective turistice, precum: Statuia regelui dac Decebal, cea mai inalta sculptura in piatra din Europa (55 m); Tabula Traiana, care se afla pe malul sarbesc al Dunarii, un monument vechi de 2.000 de ani, care evoca pe de o parte victoria Imparatului Traian in urma razboaielor cu dacii, iar pe de alta parte efortul considerabil depus in realizarea unui drum, in stanca din zona Portilor de Fier, pentru ca armata romana sa poata ajunge in zona Daciei, inainte de primul razboi, in anul 101. 
Pestera Ponicova cunoscuta si sub numele de Pestera de la Gura Apei sau Pestera liliecilor, are o lungime de 1.666 m si se afla pe malul stang al Dunarii, in masivul muntos Ciucaru Mare; accesul in pestera se poate face prin trei puncte, unul fiind situat la nivelul actual al Dunarii, la care se ajunge numai cu barca; Manastirea Mraconia se afla la 15 kilometri de Orsova, pe malul stang al Dunarii si a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a circulatiei navale in Cazanele Mici.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

defileul_dunarii1.JPG
dunarea romania bazias trasee izvoare marea neagra defileul dunarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2246 (s) | 23 queries | Mysql time :0.053786 (s)