News Flash:

Ce mancare prefera turistii romani pe litoral. ”Se vinde tot"

20 August 2018
121 Vizualizari | 0 Comentarii

La asa armate de oameni care se bucura in fiecare clipa de mare si de soar, bucatarii din statiuni nu au timp nici sa respire. 

Restaurantele, terasele si cantinele sunt mereu sub asediu, asa ca oalele, tigaile si gratarele sunt pline ochi. 

Romanul in concediu nu-si schimba preferintele culinare, drept urmare ciorbele raman reginele meniurilor de la nord la sud.

Numai la Eforie turistii dau gata zi de zi 1.500 de litri de ciorba. Pe primul loc in topul preferintelor este cea de fasole cu afumatura, urmata de ciorba de burta. Oamenii recunosc ca marea naste in ei o foame de nestavilit.

Reporter: - Ce v-ati comandat pentru pranz? 

Turist: - Ciorba de legume, o ciorba a la grec, o jumatate de pui, varza, ciuperci cu orez.

Pentru felul doi, cei mai multi comanda snitel cu cartofi prajiti si salata de varza.

"Se vinde bine puiul, preparatele din pui si ciorbele. Ma rog, se vinde tot", spune o chelnerita. 

La una dintre cele mai mari autoserviri din statiune, bucatarii gatesc ca la cazarma, iar comenzile curg.

Bucatar: - Plecam undeva la o tona, o tona jumate de legume, 700-800 de kile de ardei, 1.200 de ceapa.

Reporter: - Ce cantitate de midii procesati?

Bucatar: - Undeva la 500 -600 de kilograme zilnic. Sa speram ca astazi depasim tona de midii.

"Nu ne schimbam regimul alimentar de la o zi la alta, fie ca suntem in vacanta, la serviciu, mancam la fel. Preferam orezul, legumele la gratar, puiul si pestele", spune o turista. 

Ne mutam in nordul litoralului, unde, potrivit bucatarilor, desi e vara, fasolea este vedeta.

Bucatar: - Toti cei care vin aici, de preferinta, iahnia cu ciolan, saramura de crap.

Reporter: - Merge fasolea cu ciolan pe o caldura ca asta? 

Bucatar: - Da, sa stiti ca da, este o mancare traditionala.

La un complex de patru stele, cu pachete all inclusiv, care costa mii de lei de persoana, meniul se schimba. 

"Avem lobster, vita argentina, miel Noua Zeelanda. Maine, la pranz, am undeva la 200 de kilograme de peste diversificat, cam 10 specii", spune un bucatar. 

Romanii obisnuiti cer insa tot hamsii. O portie de 100 de grame costa 5 lei.

Reporter: - Cum este hamsia?

Turist: - Buna, foarte buna. Una dintre mancarurile mele preferate.

Potrivit hotelierilor si proprietarilor de terase, un turist lasa in medie cam 100 de lei pe zi doar pentru mancare.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

restaurantele terasele cantinele oalele tigaile gratarele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0731 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014073 (s)