News Flash:

Ce orase vor fi capitalele culturale ale Europei in 2014

2 Ianuarie 2014
808 Vizualizari | 0 Comentarii
Capitalele europene ale culturii in anul 2014 vor fi Riga, capitala Letoniei, si Umeå, un oras din Suedia.
Programele culturale ale capitalelor europene din 2014 - Riga, capitala Letoniei, si Umeå, un oras din Suedia, situat in provincia Västerbottens - vor incepe pe 17 ianuarie, respectiv 31 ianuarie, informeaza un comunicat al Comisiei Europene.
"Acesta este un moment pentru care Riga si Umeå s-au pregatit - si l-au asteptat -, de la selectia lor in programul «Capitala europeana a culturii». Evenimentele de deschidere vor marca inceputul a ceea ce va reprezenta un an extraordinar al activitatilor culturale, dedicat nu numai persoanelor din orasele si din regiunile invecinate, dar si celor care vin din locuri mai indepartate.
"Programul «Capitala culturala europeana» a fost un succes fantastic timp de 30 de ani. (...) Titlul este foarte important pentru turism, crearea de locuri de munca si regenerare", a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
Astfel, Riga va deschide festivitatile cu evenimente speciale la muzee, cafenele si alte locuri de intalnire, incluzand expozitii despre chihlimbarul baltic si despre impactul Primului Razboi Mondial asupra culturii. In 1989, in timpul campaniei "Calea Baltica", oameni din Letonia, Estonia si Lituania au format un lant uman pentru a milita pentru independenta lor fata de fosta Uniune Sovietica. Pe 18 ianuarie, oamenii din Riga vor sustine cultura. Persoanele din public vor evoca evenimentele de atunci dand din mana in mana carti.
De asemenea, comisarul Androulla Vassiliou, impreuna cu Andris Piebalgs, comisarul european responsabil de cooperarea internationala pentru dezvoltare, vor participa la o serie de evenimente, inclusiv la lansarea programului "Taste and Feel 2014!", care va oferi publicului o imagine de ansamblu privind programul cultural.
Lansarea programelor culturale la Umeå - cea mai nordica localitate europeana care obtine acest titlu de capitala europeana - va avea loc in weekendul 31 ianuarie - 2 februarie, cu deschiderea "Burning Snow". Principalele evenimente se vor desfasura pe si in jurul raului Umeälven, cu o coregrafie de lumini si muzica.
Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu, printre care si Sibiu, in 2007. Din anul 2000, acest titlu poate fi impartit intre doua orase, informeaza realitatea.net
Anul acesta, titlul a fost impartit de orasele francez Marsilia si slovac Kosice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

riga letoniei ume suedia v sterbottens comisiei europene
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1450 (s) | 34 queries | Mysql time :0.045904 (s)