News Flash:

Cea mai inalta sosea din Romania - Transalpina - FOTO

16 August 2012
4711 Vizualizari | 0 Comentarii

Transalpina este cel mai inalt drum rutier din Romania si chiar din intregul lant al Muntilor Carpati, atat din tara cat si din afara ei, atingand altitudinea maxina de 2145m in Pasul Urdele.
Soseaua traverseaza Muntii Parang de la Nord la Sud , fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului aflandu-se intre acestea. 
Cu toate ca Transalpina este mai frumoasa, mai inalta si mai veche decat Transfagarasanul , este mai putin cunoscuta pentru ca, cu toate ca este catalogat drum national (DN 67c partial) si figureaza pe toate hartile, nu a fost asfaltat niciodata pana in anul 2009. Atunci a inceput modernizarea sa pe o distanta de 148 km, intre Sebes (jud. Alba) si Bengesti (jud. Gorj). La inceputul lunii august 2011 peste 98% din soea era deja asfaltata si se preconizeaza ca intreaga Transalpina va fi asfaltata si modernizata pana la finele anului 2011.
Transalpina a fost construita de armatele romane (in timpul razboaielor cu dacii) in drumul lor spre Sarmisegetuza, pavata cu piatra de Regele Carol al II-lea dupa 1930 si reabilitata de nemti in al doilea razboi mondial dupa care a fost data uitarii... Faptul ca a fost uitata si a devenit un drum greu de parcurs, a ajutat Transalpina sa-si pastreze neatinsa salbaticia si farmecul aparte pe care putine locuri din tara il mai au. Este printre putinele drumuri din Romania pe care se poate ajunge cu masina pana la nori si chiar mai sus...
Exista si o legenda care spune ca , la sfarsitul sec. XVIII si la inceputul sec. XIX, fiecare familie de localnici a participat la construirea unei portiuni din acest drum, in functie de posibilitatiel fizice si financiare.
Inaugurarea Transalpinei s-a facut in primele zile ale anului 1938 de catre regele Carol al II-lea la Poiana Sibiului. Pe atunci, drumul era considerat o mare realizare tehnica, cu rol economic, strategic si militar. Se spune ca, aproximativ 200 de localnici din Jina (acum in jud. Sibiu), insotiti de preotul satului, au luat drumul bejaniei, traversand muntii pe "Poteca Dracului" (o carare prapastioasa pentru cai, folosita de pastorii din Marginimea Sibiului sa isi treaca turmele in Oltenia) si stabilindu-se in localitatea Corbii de Piatra (acum in jud. Arges). Se pare ca asa se explica de ce locuitorii din Marginimea Sibiului si cei din loc. Novaci, Voideeni si Babeni, au aceleasi costume nationale, traditii si ocupatii (pastri), fiind cunoscuti ca "ungureni".Transalpina, denumita si "Drumul Regelui" , face legatura intre Transilvania si Oltenia, si este cel mai inalt drum din tara (peste 2000m alt) care poate fi traversat cu masina. Soseaua porneste din Jina si coboara pe o distanta de 7 km pan la Sugag, apoi incepe urcusul. Dupa cativa km se ajunge la barajul Tau si apoi Oasa. Transalpina continua traversand partea stanga a Barajului Oasa, mergand apoi pana la Obarsia Lotrului, iar de acolo, aveti mai multe optiuni: la stanga spre Brezoi (cca 60km) trecand pe langa Lacul Vidra si statiunea Voineasa, la dreapta spre Petrila (28km) sau tot inainte pentru a continua "Drumul Regelui" spre Novaci, de unde incepe adevaratul drum alpin cu serpentine si locuri magnifice precum: Stefanu, Carbunele, Muntinu, Urdele. 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

dn 67c
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1031 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013404 (s)