News Flash:

Cea mai mare insula fluviala din lume

21 Martie 2012
2022 Vizualizari | 0 Comentarii
Cea mai mare insula fluviala Bananal
Bananal (Ilha do Bananal = Insula Bananal), este cea mai mare isula fluviatila (25 000 km2). Situata în partea centrala a Braziliei, între statele Goías (de care apartine) si Matto Grosso, cuprinsa de cele doua brate ale fluviului Araguaia (2 185 km), B. este orientata pe directia N-S, are lungimea de cea 500 km si latimea max. de 56 km.

Relieful
insulei este putin înalt, acoperit de o vegetatie tropicala bogata în care se remarea palmierii babacu si bananierii; în trecut insula se numea Santa Ana, dar din cauza extensiunii mari a bananierilor a primit numele actual. Fauna, variata si bogata, include papagali, caimani (vînati pentru pielea lor), jaguari, porci peccary.

Populatia, putin numerosa, este formata din indieni karaja (cca 2 000 loc.). Pentru pastrarea naturii si mai ales a modului de viata al acestor indieni, aflati pe una din treptele cele mai joase ale civilizatiei (sînt culegatori de fructe, vînatori si pescari ), insula a fost transformata în anul 1959 în parc national (Parcul National Araguaia).
Exista saisprezece aldeias sau sate pe insula: Barra do Rio, Barreira Branca, Boa Esperança, Boto Velho, Cachoeirinha, Fontoura, JK, Kanoanã, Kaxiwe, Macaúba, Santa Isabel, São João, Txoude, Txuiri, Wari-Wari, Watau.


Nu exista poduri spre insula. Pentru cea mai mare parte a anului, singurul mijloc de transport este barca. Cu toate acestea, pentru câteva saptamâni în timpul sezonului uscat (iunie - august), râul este suficient de scazut pentru a ajunge la insula cu masina. Satele au drumuri destul de largi pentru masini si tractoare, chiar daca principalele forme de transport sunt calul, bicicleta si pe picioare.


bananal insula bananal isula fluviatila matto grosso relieful fauna
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0729 (s) | 24 queries | Mysql time :0.010036 (s)